Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľká noc je opäť tu! U nás je to o korbáčoch a oblievačke: Ako oslavujú tento sviatok v iných častiach sveta?

Veľká noc na Slovensku Zobraziť galériu (6)
Veľká noc na Slovensku (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Veľká noc je najvýznamnejší kresťanský sviatok, ktorý oslavuje vieru vo vzkriesenie Ježiša Krista. Oslavy sa konajú v mnohých krajinách a sú spojené s príchodom jari. Viete, akú symboliku má vajce a ako sa tento sviatok oslavuje v iných krajinách?

Už mesiac vám každá návšteva supermarketu pripomína, že Veľká noc sa blíži. Už je tu! Na Slovensku patrí k typickým tradíciám šibačka, oblievačka a zábava, v iných krajinách to tak nie je. Azda najtradičnejšie jedlo, ktoré sa nám spája s týmito sviatkami je sladký baranček, údené mäso alebo zemiakový šalát. Ako to je v iných krajinách?

Veľká noc v Španielsku

Veľká noc je v Španielsku známa ako Semana Santa alebo Svätý týždeň a oslavy trvajú sedem dní. Začínajú sa počas posledného pôstneho týždňa a sú známe náboženskými procesmi v takmer každom jednom meste a dedine po celej krajine. Ľudia počas tohto týždňa pochodujú ulicami v rúchach s kapucňou, nesú náboženské obrazy, ktoré zachytávajú scény z Biblie a sprevádza ich živá hudba.

Veľká noc je opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak by ste chceli zažiť atmosféru tohto sviatku v Španielsku, určite zvoľte mestá ako Zamora, Valladolid, Seville alebo Granadu, kde prebiehajú tie najvychýrenejšie oslavy. Na trhoch nájdete aj ich typické veľkonočné jedná ako sú torrija (veľmi podobné francúzskemu toastu), pestiños a koláče, ktoré sú v tomto období veľmi obľúbené.

Vo Francúzsku zvony letia do Ríma

Podobná atmosféra je aj vo Francúzsku, kde obľubujú viacero zvykov, ktoré vychádzajú z katolíckej tradície. Jednou z mnoho tradícií je zastavenie zvonov okolo Veľkej noci. Zvony prestanú zvoniť na znak úcty k Ježišovej smrti. Zaujímavé je, čo hovoria Francúzi deťom – zvony vraj odleteli do Ríma, aby ich požehnal pápež. Keď ich požehná, priletia naspäť (na Veľkonočnú nedeľu – Ježišovo zmŕtvychvstanie) naložené sladkosťami, ktoré sa hádžu deťom do záhrad.

Veľká noc je opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemyslíte si, že vajíčka tu nosí veľkonočný zajačik. Vo Francúzsku je to cloches volantes alebo cloches de Pâques. Keď začnú zvoniť zvony, začína sa honba za veľkonočnými vajíčkami – alebo „chasse aus oeufus“. Tradičné potraviny, ktoré Francúzi obľubujú, sa podobajú našim – jahňacina, syr, zemiaky a čokoláda. Ak chcete vidieť obrovskú omeletu, ktorá sa skladá z 15-tisíc vajíčok, navštívte mesto Bessiéres, kde sa na Veľkonočný pondelok schádzajú ľudia a pripravuje ju 40 kuchárov.

V Nemecku sa zapaľujú ohne

Veľký piatok a Veľkonočný pondelok sú v Nemecku štátnymi sviatkami a oslavujú sa zapálením ohňa okolo západu slnka na Bielu sobotu. Od tradičných zvykov upustili a v niektorých mestách sa zapaľovanie ohňov zmenilo na trhy, kde nájdete stánky predávajúce klobásy, víno a lunaparky. Iné komunity preferujú iný zvyk známy ako Osterrad – obrovské balíky slamy natlačia do dreveného kolesa, zapália ho a kotúľajú dole z kopca.

Veľká noc je opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

V Nemecku patrí k typickým tradíciám aj zdobenie stromčeka, na ktorý vešajú ručne maľované vajíčka. Niektoré rodiny si túto tradíciu upravili a ozdoby vešajú na stromy vonku. Čo sa jedla týka, sú známi tým, že na Zelený štvrtok musia zjesť niečo zelené. Ich obľúbené veľkonočné raňajky tvorí korenený, sladký chlieb obohatený o vajcia a mliečne výrobky, posiaty mandľami a kandizované hrozienka so šupkou.

Taliansko má oslavy vedené pápežom

Nie je prekvapením, že veľkonočné oslavy v Taliansku vedie pápež. Na Veľký piatok sa tradične v Bazilike svätého Petra koná omša, kde sa oslavuje Via Crucis alebo krížová cesta. Vo Florencii sa Veľkonočná nedeľa nesie v znamení Scoppio del Carro, stáročného zvyku, pri ktorom sa obrovský a prepracovane navrhnutý starožitný voz plný ohňostrojov zapáli raketou v tvare holubice po tom, čo ho voly dotlačia na malé námestie, kde sú ľudia oblečení v kostýmoch z 15. storočia.

Taliansky tradičný veľkonočný koláč
Zobraziť galériu (6)
Taliansky tradičný veľkonočný koláč  (Zdroj: Getty Images)

Jedným z najobľúbenejších jedál v krajine v tomto období je Colomba di Pasqua, tradičný koláč, ktorý je podobný panettone. Čokoládové vajíčka sa v Taliansku obyčajne ponúkajú na raňajky. Typická večera by mala obsahovať polievku, šalát, rizoto, cestoviny a jahňacie mäso podávané so zeleninou a množstvo, vína.

Veľká noc vo Fínsku a Švédsku

Veľká noc sa v týchto krajinách podobá skôr na Halloween než na to, čo sme zvyknutí u nás. V stáročnom ľudovom rituáli sa deti prezliekajú za veľkonočné čarodejnice a chodia od dverí k dverám vo svojich štvrtiach v nádeji, že dostanú čokoládu. Mladí nosia ozdobené šatky, maľujú si tváre a nosia zväzky ozdobených vŕbových prútikov, obrazov a kresieb, ktoré si vymieňajú za sladké dobroty.

Veľká noc je opäť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

A na záver zopár zaujímavostí o Veľkej noci, ktoré ste možno ani len netušili:

1. V Grécku sa počas sobotného doobedia vyhadzujú z okien hrnce, hlinené riady a džbány. Podľa ich povier im to zabezpečí bohatú úrodu a hojnosť počas celého roka.

2. Veľkonočné ostrovy dostali toto pomenovanie, pretože boli objavené na veľkonočnú nedeľu. Práve v roku 1722 sa tam v tento deň objavil moreplavec Jacob Roggeveen. Ľudia, ktorí tam v tom čase bývali si mysleli, že sú jediní obyvatelia planéty.

3. Medzi tradičné symboly patrí vajíčko, ktoré symbolizuje plodnosť a život. Zajačik symbolizuje príchod jari a jeho pôvod siaha až do pohanských zvykov, v ktorých má pôvod aj typický korbáč.

4. Oblievačka je samozrejme najobľúbenejší zvyk pre chlapcov a deje sa na Veľkonočný pondelok. Pre dievčatá to už tak príjemné nie je a tolerujú to iba doobeda. Niektoré vydržia aj celý deň.

5. Američania minú až 1,9 miliardy dolárov na veľkonočné sladkosti. Veľká noc je druhý najväčší sviatok sladkostí po Halloweene. Až 76% Američanov si myslí, že uši čokoládového zajačika by sa mali zjesť ako prvé.

Viac o téme: SvetOslavyVeľká noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu