Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko a Česko by mohli uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici

Český premiér Petr Fiala a slovenský premiér Eduard Heger na rokovaní vlád SR a ČR v Trenčíne
Český premiér Petr Fiala a slovenský premiér Eduard Heger na rokovaní vlád SR a ČR v Trenčíne (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensko a Česko by mohli uzavrieť novú zmluvu o štátnej hranici. Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo jej návrh do medzirezortného pripomienkového konania. Nové znenie má priniesť zjednodušenie schvaľovacieho procesu a sprístupnenie aktualizovaných údajov o štátnej hranici v hraničnom dokumentárnom diele, ktoré je verejne prístupné.

Hraničné dokumentárne dielo, ktoré je v súčasnosti možné aktualizovať až po ukončení komplexného preskúšania celej štátnej hranice, viac nebude súčasťou medzinárodnej zmluvy. Vyhotovované bude aj naďalej, ale ako technický dokument hraničnej komisie. "Tým sa zjednoduší a výrazne urýchli zverejňovanie aktualizovaných údajov o štátnej hranici," vysvetlilo ministerstvo.

VIDEO: Vlády SR a ČR budú pokračovať v ďalšej spolupráci v obrane

Vlády SR a ČR budú pokračovať v ďalšej spolupráci v obrane (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Prílohou novej zmluvy má byť prehľadná mapa a zoznam súradníc hraničných bodov. Uvedené prílohy považujú podľa materiálu obe zmluvné strany za dostatočné, pretože charakter hraničnej čiary je od roku 2011 nepohyblivý. Zmluvu musí okrem vlády odobriť aj Národná rada SR a vyžaduje si ratifikáciu prezidentom SR.

Viac o téme: ČeskoŠtátna hranicaZmluvaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu