Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Habánik zo Smeru upozornil na nesúlad poslaneckej a vládnej novely školského zákona

Jozef Habánik
Jozef Habánik (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Ak by sa schválila poslanecká novela školského zákona týkajúca sa telesnej výchovy, došlo by k nesúladu so zámerom vládnej novely a z nej plynúcich kurikulárnych a obsahových zmien. Upozornil na to opozičný poslanec Jozef Habánik (Smer-SD) počas diskusie v pléne Národnej rady (NR) SR. Zámer poslaneckej novely mať viac hodín telesnej výchovy ocenil, vie si predstaviť aj prípadné zmeny a precizovanie v druhom čítaní.

"Vychádzam z toho, že budeme musieť potom vládny školský zákon odmietnuť, pretože máme dve novely školského zákona, ktoré nevytvárajú kompatibilný celok vo vzťahu ku kurikulárnym a obsahovým zmenám, ktoré sa majú od septembra zaviesť," upozornil Habánik. Vládna novela by sa tak následne podľa neho mala vrátiť na dopracovanie, alebo odmietnuť či odložiť. Podčiarkol potrebu vysporiadať sa s niektorými otázkami pri učebnom pláne, podľa ktorého by 30 vybraných škôl malo od septembra 2023 pôsobiť, keďže vtedy by mohla nadobudnúť účinnosť aj poslanecká novela.

Archívne video: Dočasne poverený štátny tajomník pre vedu, výskum a vysoké školstvo M. Fedák: Ministerstvo školstva sa snaží podporovať vysokokvalitnú vedu

Dočasne poverený štátny tajomník pre vedu, výskum a vysoké školstvo M. Fedák: Ministerstvo školstva sa snaží podporovať vysokokvalitnú vedu (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Zámer poslaneckej novely Habánik ocenil a vyzdvihol potrebu zdravého pohybu detí. V druhom čítaní vidí priestor na precizovanie niektorých ustanovení v súvislosti s disponibilnými hodinami. "Je tu priestor na skutočnú diskusiu, nerobme z toho čistú politickú tému, skúsme sa na to pozrieť ako na tému, ktorá sa dotýka zdravia a pohybu našich detí," uviedol. Skonštatoval, že vzdelávanie má deti pripraviť na pracovný život, ktorý je čoraz náročnejší a bez duševnej pohody a fyzickej kondície je ťažké ho zvládnuť.

Telesná na úkor náboženstva

Exminister školstva a poslanec za SaS Branislav Gröhling skonštatoval, že konzervatívni kresťanskí poslanci OĽANO svojím návrhom rušia dve hodiny náboženstva na cirkevných školách. "Podporujete zrušenie profilácie cirkevných škôl. Vy ste takí amatéri, že idete proti sebe. Neuvedomujete si, že škodíte profilácii škôl," vyhlásil. Vysvetlil, že na školách je stanovený počet hodín, ktoré si školy vyberajú aj vzhľadom na svoju profiláciu. Poslanecká novela podľa neho hovorí, že školy nebudú môcť mať navyše jednu hodinu napríklad matematiky či jazyka, ale budú musieť mať telesnú výchovu. Považuje za správne, aby sa deti hýbali, no namieta spôsob stanovenia počtu hodín telesnej v zákone. Poukázal aj na nedostatok telocviční a personálu.

Karol Kučera (OĽANO) skonštatoval, že aj iné štáty majú rozpracované v školských zákonoch hodiny. Existuje podľa neho veľa riešení, ako sa s tým vysporiadať aj v rámci nového vzdelávacieho programu. Poslanci OĽANO vidia rovnako v druhom čítaní priestor na úpravu textu.

Viac o téme: ŠkolstvoTelesná výchovaJozef HabánikNovela školského zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu