Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Boris Kollár po stretnutí s Petrom Pavlom: Skupina V4 by nemala byť na útlme

Český prezident Petr Pavel sa stretol s Borisom Kollárom Zobraziť galériu (3)
Český prezident Petr Pavel sa stretol s Borisom Kollárom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vyšehradská skupina (V4) má svoje opodstatnenie. Krajiny majú cez V4 podstatne silnejší hlas v Európe. Nie je to téma, ktorá by mala byť na útlme. Skupina nie je o jednom predstaviteľovi, treba vnímať širší kontext. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) v reakcii na vyjadrenia českého prezidenta Petra Pavla.

"Je pravda, že historicky to vzniklo pre niečo úplne iné, ale neskôr sme to používali ako väčší nátlak smerom k vyjednávaniu s EÚ," povedal o V4 Kollár po utorkovom stretnutí s Pavlom. Kollár v súvislosti so vzťahmi v rámci V4 a postojmi maďarského premiéra Viktora Orbána poukázal na to, že predstavitelia vlád sa menia a nie vždy nám musí vyhovovať daný premiér či prezident. Treba sa pozerať na širší kontext.

Aktuálne video: Boris Kollár po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavelom

Boris Kollár po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavelom (Zdroj: Topky/Maarty)

"V4 nie je o Orbánovi alebo o komkoľvek inom, je to spolupráca štyroch krajín," povedal. Len pre túto "jednu vec" by nezatracoval celú skupinu V4. "Myslím si, že je veľmi dôležité v tom pokračovať, ale musíme si stanoviť priority a povedať si, ktorým smerom chceme ísť. Keď sa nám niečo nepáči, treba to partnerovi jasne povedať. Myslím si, že to aj kolegovia smerom k maďarskej strane robia," dodal.

Český prezident Petr Pavel sa stretol s Borisom Kollárom
Zobraziť galériu (3)
Český prezident Petr Pavel sa stretol s Borisom Kollárom  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Český prezident bude uvažovať nad obsahom, ako spoluprácu naplniť

Český prezident počas návštevy Slovenska povedal, že sa nikdy netajil skepsou, pokiaľ ide o efektivitu skupiny V4. "Budeme musieť vážne uvažovať o tom, akým obsahom tú spoluprácu naplniť," povedal. Pavel však nechce, aby sa škrtalo niečo, čo malo svoj efekt. V dnešnej dobe vníma Pavel V4 ako konzultačné fórum bez ambície dosiahnuť detailnú koordináciu v otázke zahraničnej alebo bezpečnostnej politiky. Môže poskytnúť priestor na spoluprácu a konzultáciu napríklad v ekonomickej či kultúrnej oblasti.

Stretnutie Borisa Kollára a Petra Pavla v Bratislave

Stretnutie Borisa Kollára a Petra Pavla v Bratislave (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si myslí, že oblasť medzinárodného práva či dôležitosť ochrany princípov právneho štátu sú témy, ktoré aj formát V4 oslabujú, "pretože je jasné, že v takýchto dôležitých veciach nemáme zhodu a rovnaký názor". Pavlove vyjadrenia kritizoval aj šéf Smeru-SD Robert Fico. Vyhlásil, že oslabovanie spolupráce Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska nie je v záujme týchto krajín.

Viac o téme: SlovenskoBoris KollárV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu