Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lengvarský si poriadne zavaril: Pred odchodom vraj podpísal sporné usmernenie! Majerského s Matovičom ide rozdrapiť

Minister Lengvarský krátko pred odchodom zmenil zásadné usmernenie: Matovič s Majerským sú červení od zlosti Zobraziť galériu (5)
Minister Lengvarský krátko pred odchodom zmenil zásadné usmernenie: Matovič s Majerským sú červení od zlosti (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – Minister Lengvarský požiadal vo štvrtok 4. 3. prezidentku Čaputovú o ukončenie svojho poverenia, a teda o odstúpenie z postu ministra zdravotníctva. Novou hlavou rezortu sa stal poverený premiér Eduard Heger. Lengvarský však krátko pred svojím odchodom stihol podpísať dokument, ktorý uľahčuje transrodovým ľuďom proces tranzície (zmeny pohlavia).

Heger dá preveriť vyhodnotenie výzvy z plánu obnovy na obnovu nemocníc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dnes už exminister Lengvarský stihol tesne pred svojim odchodom z rezortu zdravotníctva podpísať odborné usmernenie a štandardné postupy týkajúce sa tranzície tansrodových osôb. Pôvodné usmernenie bolo ministrom podpísané ešte v apríli 2022, minister bol však po nátlaku konzervatívnej časti parlamentu nútený pozastaviť jeho účinnosť.

Lengvarský si poriadne zavaril:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kroky ministra sa stali tŕňom v oku konzervatívnych politikov

Podľa predsedu strany KDH Milana Majerského sme sa pri ministrovom odchode dočkali len lekcie z bezočivosti. „Dovolil si taký odchod, aby sa naňho nezabudlo,“ komentuje predseda. Majerskému sa nepozdáva podpis kontroverzného medicínskeho štandardu pre transsexualitu. „Zjednodušene: Je to ďalší krok k tomu, aby sme si pohlavie mohli meniť nie podľa skutočnosti, ale podľa pocitu. Ku každému človeku musíme pristupovať s rešpektom, ale toto môže priniesť závažné celospoločenské dôsledky,“ dodáva.

 

ÚRADNÁ ZMENA POHLAVIA a lekcia z bezočivosti odchádzajúceho ministra Lengvarského. Toto je náš odkaz pre Eduarda Hegera a Igora Matoviča, ktorí nesú spoluzodpovednosť.

Posted by Milan Majerský on Friday, March 3, 2023

Na svoju reakciu nenechal dlho čakať ani exminister financií a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. Ten sa vo svojom statuse pustil do ostrej kritiky najmä plánu obnovy, k podpísanému usmerneniu sa nevyjadril. „Lengvarský to dal na chrapúňa... napriek tomu, že vedel, že musí skončiť... nebránilo mu v deň odvolania dohodiť 2 finančným skupinám po 90 a 40 miliónov na rekonštrukciu nemocníc,“ komentuje predseda.

Lengvarský si poriadne zavaril:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/ Igor Matovič)

Svoje k podpísaniu listiny Lengvarským napísal aj ultrakonzervatívny poslanec Tomáš Taraba.

Lengvarský si poriadne zavaril:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Taraba)

Na rade je premiér Heger, dokumenty chce dať preveriť

Po rozsiahlej kritike Lengvarského rozhodnutí je na rade premiér Heger, ktorý bol po Lengvarského odchode poverený vedením rezortu zdravotníctva. „Musíme preveriť všetky tieto informácie, preto som si vyžiadal všetky dokumenty, ktoré boli za posledný týždeň podpísané, aby sme vedeli vyhodnotiť rozsah týchto dokumentov a dopady týchto dokumentov, preto ich teraz komentovať nebudem, počkáme si na to a potom predstúpim ja alebo štátny tajomník  a povieme to verejnosti,“ komentoval situáciu premiér.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (5)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: MatovičKDHMajerskýZdravotníctvoOĽaNOMinisterstvo zdravotníctvaTransgenderDemisiaLengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu