Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pokračuje pojednávanie so známym extrémistom: Magát spochybňuje holokaust aj na súde! Rasizmus je pozitívny, vyhlásil

Pokračuje pojednávanie s extrémistom Mariánom Magátom. Zobraziť galériu (14)
Pokračuje pojednávanie s extrémistom Mariánom Magátom. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Druhý deň na Špecializovanom trestnom súde pokračuje hlavné pojednávanie s Mariánom Magátom. Ten je obžalovaný zo 44 skutkov spojených s extrémizmom. V prvý deň pojednávania prokurátor čítal rozsiahlu obžalobu. V druhý deň sa dostal k slovu aj Magát, ktorý spochybňuje holokaust aj priamo na súde.

Extrémista Marián Magát je obžalovaný zo 44 skutkov spojených s extrémizmom. Okrem iného mu zavarila aj jeho kniha Židokracia, v ktorej priamo popiera holokaust a vyvraždenie šiestich miliónov Židov. Popiera aj existenciu plynových komôr vo vyhladzovacích táboroch. Počas prvého dňa pojednávania čítal prokurátor Martin Nociar rozsiahlu obžalobu. V prvý deň ju ani nedočítal a hlavné pojednávanie bolo prerušené. Na dnešnom hlavnom pojednávaní sa dostal k slovu aj samotný obžalovaný Magát, ktorý sa vyjadruje k jednotlivým bodom obžaloby. 

"Cítim sa nevinný," vyhlásil Magát. Povedal, že vypovedať bude, preto ho prokurátor vyzval na spontánnu výpoveď k obžalobe. Magát priamo na súde spochybňuje holokaust. Tvrdí, že známy Slovák Vrba, ktorému sa spolu s Alfrédom Wetzlerom podarilo ujsť z nemeckého koncentračného tábora Osvienčim, bol podvodník a najatý herec. Magát si, podľa vlastných slov, stojí za zverejnenými videami či príspevkami, ktoré sú súčasťou obžaloby. Niektoré poprel, že ich nepísal on, ale administrátori. Iné si nepamätá, ale s myšlienkami sa stotožňuje. 

Pokračuje pojednávanie s extrémistom Mariánom Magátom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je pravda, že holokaust vo veľkom financuje Izrael. Rudolf Vrba bol podvodník a sú pochybnosti, že vôbec bol v Osvienčime," povedal Magát. "Som rasista, ale v pozitívnom slova zmysle. Bola to naša rasa, ktorá prvá išla na Mesiac, ktorá vyrobila autá, (...)" vyhlásil Magát. Podľa neho je rasizmus pozitívny, lebo každá rasa má svoje "pre a proti". "Afrika je krásny kontinent, ale ľudia to tam nevedia využiť," povedal. 

Prokurátor podal na Magáta obžalobu ešte v decembri. Viní ho z pokračovacieho zločinu rozširovania extrémistického materiálu, pokračujúceho zločinu výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov proti ľudskosti a zločinov politických režimov, pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na osem rokov. 

Viac o téme: PojednávanieExtrémizmusMarián MagátŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu