Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vojenské zastúpenie Slovenska pri orgánoch NATO a EÚ by sa malo rozšíriť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Ozbrojené Sily SR)

BRATISLAVA - Vojenské zastúpenie SR pri orgánoch Európskej únie (EÚ) a NATO by sa v roku 2023 malo rozšíriť z 94 na 107 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany (MO) SR o aktualizácii vojenského zastúpenia, ktorý v stredu odsúhlasila vláda. Odobriť ho ešte musí parlament.

"Aktualizácia vojenského zastúpenia sa navrhuje v nadväznosti na zmeny v globálnom bezpečnostnom prostredí, pričom odráža potreby Slovenskej republiky v procese implementácie transformačných zmien, platných medzinárodných záväzkov voči spojencom v NATO a EÚ a bilaterálnych dohovorov s partnermi," zdôvodnil rezort. Rozšírenie vojenského zastúpenia súvisí tiež s realizáciou opatrení v oblasti obrany a odstrašenia na východnom krídle NATO. 

Po súhlase parlamentu by podľa materiálu mohlo pribudnúť vojenské zastúpenie SR na Spoločnom veliteľstve podpory a zabezpečenia v nemeckej Ulme, na Univerzite spoločných špeciálnych operácií USA v Tampe, ako aj na Veliteľstve pre špeciálne operácie v Európe v nemeckom Baumholderi. Slovenskí vojaci by mohli pôsobiť aj na Veliteľstve síl pre špeciálne operácie v poľskom Krakove i veliteľstve divízneho typu USA v Rumunsku.

Vláda schválila návrh na vymenovanie štyroch nových generálov a dve povýšenia

Plukovníci Róbert Kecső, Jozef Ševčík, Jaroslav Krám a Marek Banas majú byť vymenovaní do vojenskej hodnosti brigádny generál. Brigádni generáli Martin Michalko a Róbert Kleštinec by mali byť povýšení na generálmajorov. Návrh v stredu schválila vláda. 

Generálov vymenúva a povyšuje prezident. Návrhy na vymenovanie profesionálnych vojakov do prvej generálskej hodnosti a povýšenie profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR do vyššej generálskej hodnosti predkladá hlave štátu vláda na návrh ministra obrany.

"Sú tam nejaké malé posuny v súvislosti s novými pozíciami, ktoré získajú naši dôstojníci, alebo otvorením nejakého nového úradu či v rámci štruktúry NATO alebo EÚ. Nič zásadné, ide o technický dokument," zhodnotil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).
 

Viac o téme: NATOOzbrojené silyVojenské zastúpenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu