Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VIDEO Pochod za mier? Mladíkovi pre ukrajinskú vlajku vulgárne nadávali, učiteľ angličtiny ho mal napadnúť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Ovčiarsky tribunál )

BRATISLAVA – Mal to byť pochod za mier, no incident, ku ktorému na ňom došlo, pôsobí presne opačným dojmom. Na akcii, ktorá sa konala minulý piatok v Lučenci, sa niektorým účastníkom nepáčilo, že prišiel aj mladík s ukrajinskou vlajkou. Strhla sa roztržka plná vulgarizmov na jeho adresu, dôjsť malo aj k fyzickému napadnutiu.

Na záberoch z akcie, na ktorej mali účastníci vyjadriť túžbu po miery, je vidieť skupinu obklopujúcu mladíka, ktorý má cez ramenách prehodenú ukrajinskú vlajku. Skupina ho slovne napáda. Jedna z účastníčok na neho zakričí, že „sme na Slovensku. Dovidenia dieťa.“ Najagresívnejšie voči nemu vystupuje muž, ktorý na neho kričí, aby „vypadol“ na Ukrajinu. „ Tam si ľahni, do p**e. A neusmievaj sa ako k***t, rozumieš?,“ hovorí mladému študentovi. „Špina sku**ená vy***aná,“ nadáva mu. Mladíkovi tiež okolostojaci odkazujú, aby išiel bojovať. V skupine sa však našli aj takí, ktorí sa agresívneho muža snažili upokojiť a žiadali ho, aby mladíka nechal na pokoji.

Video: Incident na pochode za mier: Študentovi vulgárne vynadali pre ukrajinskú vlajku 

Incident na pochode za mier: Študentovi vulgárne vynadali pre ukrajinskú vlajku (Zdroj: Facebook/Ovčiarsky tribunál )

Ako píše Denník N, 20-ročný študent medicíny vysvetľoval, že prišiel slobodne vyjadriť svoj názor. „Sme v slobodnej krajine, tak neútočte na mňa,“ povedal agresorom. Dvaja muži ho mali krátko na to zvaliť a zakľaknúť. Po skončení pochodu mal dokonca utŕžiť aj úder do tváre.

Agresívnym mužom mal byť učiteľ 

V agresívnom mužovi, ktorý ho udrel, mal spoznať učiteľa angličtiny na Spojenej strednej škole v Poltári. Záležitosťou sa už zaoberá aj Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý je jej zriaďovateľom. „Banskobystrický samosprávny kraj odsudzuje všetky prejavy násilia, netolerancie a nenávisti a od začiatku vojny na Ukrajine poskytuje ukrajinským utečencom pomoc a podporu. Udalosti, ktoré zachytáva zverejnené video z Pochodu za mier v Lučenci, a ktorých mal byť účastný aj učiteľ strednej školy v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, považujeme za mimoriadne závažné,“ uviedli.

Obrátili sa aj na vedenie školy, aby zistili, či muž, ktorý mal byť účastníkom zachytených udalostí, je jej zamestnancom. „V prípade, že sa preukáže, že agresorom bol naozaj učiteľ strednej školy v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, budeme žiadať vedenie školy o maximálne vyvodenie zodpovednosti voči jeho osobe,“ vyhlásil kraj.  

VIDEO Pochod za mier?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ovčiarsky tribunál )

Riaditeľ nakoniec čin odsúdil 

Podľa Denníka N riaditeľ najskôr v prvej reakcii tvrdil, že je apolitický a nezaoberá sa tým, čo robia jeho kolegovia mimo pracovného času, pokiaľ nejde o trestný čin. Neskôr už však svoj postoj zmenil a pre Aktuality uviedol, že odsudzuje takéto správanie a veľmi ho mrzí. Celú situáciu riešia spoločne so zriaďovateľom. 

To, či sa učiteľ dopustil násilia, musia podľa neho posúdiť orgány činné v trestnom konaní. „Ja nie som vyšetrovateľ. Každopádne z morálno-etického hľadiska to riešime," povedal. Dodal, že učiteľ konal v rozpore s etickým kódexom pedagogického a odborného zamestnanca.

S otázkami sme sa obrátili aj na samotného učiteľa, ktorý mal byť účastníkom konfliktu. Na naše otázky neodpovedal. V prípade jeho reakcie budeme článok aktualizovať. 

Viac o téme: BitkaNadávkyKonflikt Konflikt na UkrajinePochod za mierHídka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu