Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Káčer podpísal s gruzínskym šéfom diplomacie protokol o spolupráci

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer a minister zahraničných vecí Gruzínska Ilia Darčiašvili podpísali medzirezortný protokol o politických konzultáciách a vzájomnej spolupráci. Urobili tak pri príležitosti 30. výročia nadviazania diplomatických stykov. Rokovali tiež o rozvoji bilaterálnej spolupráce, o dôsledkoch ruskej agresie proti Ukrajine, európskej a bezpečnostnej agende, ako aj o situácii v regióne južného Kaukazu. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí.

"S Gruzínskom máme veľmi dobré vzťahy a teší ma obojstranný záujem o ich ďalšie prehlbovanie. Dôkazom je aj podpis protokolu, ktorý predpokladá pravidelné konzultácie," povedal Káčer. Je presvedčený, že to bude impulz pre rozšírenie spolupráce medzi oboma ministerstvami.

Slovensko zásadne podporuje suverenitu Gruzínska

Slovensko podľa Káčera zásadne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Gruzínska v rámci medzinárodne uznaných hraníc. Gruzínskemu partnerovi povedal, že víta odsúdenie ruskej invázie a rešpektuje rozhodnutie Tbilisi nepripojiť sa k sankciám Európskej únie. Káčer však očakáva, že Gruzínsko bude aktívne brániť pokusom o ich obchádzanie. "Tlmočil som aj našu podporu a pripravenosť byť nápomocní pri napredovaní Gruzínska v jeho európskom smerovaní a naďalej odovzdávať naše transformačné a integračné skúsenosti," poznamenal.

Ministri ocenili posilnenie obchodno-ekonomickej spolupráce, čoho výsledkom je rast vzájomného obratu. Káčer zároveň potvrdil záujem viacerých slovenských podnikateľských subjektov o investície v Gruzínsku, ktoré má štatisticky jedno z najpriaznivejších podnikateľských prostredí na svete.

Viac o téme: PodpisRastislav KáčerIlia DarčiašviliProtokol o spolupráci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu