Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najnebezpečnejší týždeň na horách dostál svojej tragickej povesti: Vyžiadal si detský život, desiatky vyčerpaní a zranení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Horská záchranná služba počas prvého februárového víkendu vydala varovanie o nebezpečenstve na horách. Vychádzala zo štatistík, ktoré sa, žiaľ, nemýlili. Tragický víkend bol vyvrcholením najnebezpečnejšieho týždňa na našich horách za tento rok.

archívne video

Tipy a rady na bezpečnú lyžovačku (Zdroj: Polícia Slovenskej republiky)

Horská záchranná služba mala plné ruky práce počas celého týždňa od 6. do 12 februára. Záchranári riešili vyčerpania i zranenia turistov a lyžiarov medzi ktorými figurovali aj deti. Jedna z nehôd sa skončila smrťou osemročného chlapca priamo na svahu.

Záchranári mali plné ruky práce

Začiatkom týždňa 7. februára horská záchranná služba pomáhala lyžiarovi, ktorý na Chlebe zišiel do voľného terénu a dostal sa do lokality Lipnerovej rizne, odkiaľ sa pre vysoký sneh a skalnatý terén nevedel vrátiť naspäť. Ten deň riešila záchranná služba trojicu turistov na letnom chodníku Tatranskej magistrály medzi Štrbským a Popradským plesom. Turisti nerešpektovali označené závoru a pokračovali v trase napriek oznamu o lavínovej hrozbe. Trojicu tvorila mama s ročným bábätkom a mužom, ktorý sa prebáral snehom pri čom sa vyčerpal. Matka s bábätkom pokračovala v sprievode záchranárov na Popradské pleso, zatiaľčo vyčerpaného muža transportovali skútrom.

Najnebezpečnejší týždeň na horách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Štvrtok 9. februára zasahovala horská záchrana na viacerých lyžiarskych strediskách – v Lomnickom sedle ošetrovala zlomené predkolenie, na Martinských holiach pomáhali osemročnému dievčatku s poranením nohy. Zasahovať museli tiež v Mengusovej doline, kde si skialpinistka tiež poranila nohu. V sobotu zasahovali opäť na Martinských holiach, kde dvaja českí turisti napriek vybaveniu uviazli v hlbokom snehu, napokon vyčerpaní kontaktovali záchranárov. V ten istý deň dve poľské skiaplinistky šli neskoro pod Zámostskú hoľu, kde ich zastihlo nepriaznivé počasie. Pod Kráľovou hoľou našli záchranári vyčerpaného a dezorientovaného českého turistu. Počas nedele boli horskí záchranári privolaní k turistovi, ktorý sa pošmykol pri Rainerovej chate a skončil s poraneným predkolením.

Týždeň poznačila tragédia na svahu

Jedno zo zranení sa skončilo tragicky pre osemročného chlapca, ktorý zostal nehybne ležať po zrážke na svahu na Veľkej Rači. Chlapcovi poskytovali prvú pomoc prítomní lyžiari, rozšírenú resustitáciu poskytla zavolaná záchranná služba, zavolaní boli aj leteckí záchranári, avšak chlapec v kritickom stave zraneniam napokon podľahol. Prípadom sa zaoberá už aj vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Čadci.

Žilinská polícia upozorňuje lyžiarov a turistov už aj na sociálnych sieťach: „Tak ako neustále apelujeme na vodičov a účastníkov cestnej premávky, tak touto cestou apelujeme na lyžiarov a snoubordistov na dodržiavanie pravidiel správania sa na lyžiarskej trati. Buďme ohľaduplní voči ostatným a predchádzajme zraneniam a tragédiám aj na svahu. Nedodržanie pravidiel správania sa na lyžiarskej trati, môže viesť až k trestnoprávnej zodpovednosti.“ Sneh od začiatku mesiaca láka nadšencov zimných športov. Tí však neraz podceňujú varovania horskej záchrany či meteorológov, mnohé zo zranení by sa nemuseli stať. 

Viac o téme: TragédiaHoryVýzvaLyžovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu