Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nominálna mzda medziročne rastie! Automechanikom a zamestnancom veľkoobchodov však ostávajú len oči pre plač

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nominálna mesačná mzda sa v priemere za rok 2022 medziročne zvýšila vo všetkých sledovaných odvetviach. Najviac vzrástla v odvetviach s nižšími mzdami, a to v ubytovaní o viac ako 20 % (dosiahla 951 eur), v stavebníctve o 11,7 % (914 eur) a v maloobchode takmer o 11 % (972 eur). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najviac si medziročne prilepšili v predaji a oprave motorových vozidiel, priemysle, veľkoobchode aj v doprave a skladovaní. Pracovníci týchto odvetví si tento rok privirobia až o 7% viac. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, kde bola mzda najnižšia a dosiahla v priemere len 617 eur, sa medziročne nominálne zvýšila o 6,4 %. Platy vyššie o 5 % mali zamestnaní vo vybraných trhových službách a v informáciách a komunikácii.

VIDEO Nová makroekonomická prognóza: HDP Slovenska porastie v tomto roku o 1,3 %, inflácia bude jednociferná

Nová makroekonomická prognóza: HDP Slovenska porastie v tomto roku o 1,3 %, inflácia bude jednociferná (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vysoká inflácia počas roku 2022 však príjmy okresala, reálna mzda klesla v 9 z 10 sledovaných odvetví. Reálne prilepšenie cítili len zamestnanci v oblasti ubytovania, ktorí si medziročne prilepšili až o 6,7%. Reálne mzdy sa medziročne najviac znížili v informáciách a komunikácii takmer o 7 %, o 6,6 % vo vybraných trhových službách a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5,7 %. Pri znižovaní reálnej mzdy však najlepšie dopadli zamestnanci v maloobchode (1,8%) a v stavebníctve, kde reálne mzdy poklesli len o 0,9%.

Nominálna mzda medziročne rastie!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najviac si prilepšili v ubytovaní: Technici, či zamestnanci veľkoobchodov majú hlavu v smútku

Priemerná nominálna mzda sa v decembri 2022 medziročne zvýšila vo všetkých sledovaných odvetviach. Najvýraznejšie vzrástla v ubytovaní takmer o štvrtinu na 1021 eur, pričom len v tomto odvetví bola aj reálna mzda vyššia o 7,9 %. Dvojciferným tempom rástla mzda aj v stavebníctve o 12,7 % na 994 eur, jej reálny pokles bol spomedzi ostatných odvetví najmiernejší (o 2,4 %). Nižším tempom rástli nominálne mzdy v predaji a oprave motorových vozidiel o 3,2 %, v informáciách a komunikácii takmer o 3 % a vo veľkoobchode o 1,1 %, ale všetky tri odvetvia dosiahli najvyšší prepad reálnej mzdy nad 10 %.

Nominálna mzda medziročne rastie!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Viac o téme: ZvýšenieOdvetviaNominálna mzdaPriemer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu