Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hirman zúfalo zachraňuje situáciu na slovenskom trhu: Rokovanie s podnikateľmi, pomoc prichádza v posledných chvíľach

Karel Hirman
Karel Hirman (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman v pondelok rokoval so zástupcami podnikateľov o podmienkach novej výzvy rezortu hospodárstva na kompenzáciu cien energií určenej pre väčšie podniky a podniky náročnejšie na energiu. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

archívne video

Dočasne poverený minister hospodárstva SR Karel Hirman: Po výzve pre podnikateľský sektor pre fotovoltické zariadenia, rozbiehame aj výzvu pre verejný sektor (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Dnešné stretnutie sa uskutočnilo na základe dohody z konca minulého roka, ktorú sme mali medzi ministerstvom hospodárstva a zamestnávateľskými zväzmi. Táto znela, že hneď ako to bude možné po notifikácii, stretneme sa spolu a na odbornej úrovni pripravíme výzvu k novej schéme tak, aby bola čo najvýhodnejšia pre čo najväčší počet slovenských podnikateľov," uviedol Hirman po rokovaní.

Podmienky pripravia tak, aby boli čo najoptimálnejšie

Dočasný krízový rámec stanovuje základné legislatívne podmienky pre poskytovanie pomoci pre podniky v rámci Európskej únie. Finančný rámec pre schému bol notifikovaný vo výške 600 miliónov eur,  pričom bližšie podmienky a jednotlivé finančné limity stanoví výzva a budú podľa rezortu pripravené v spolupráci so zástupcami zväzov a zamestnávateľov tak, aby sa nastavili čo najoptimálnejšie.

VIDEO Vláda sa konečne rozhýbala a predstavila riešenie pre rekordne vysoké faktúry za energie pre podnikateľov

Vláda sa konečne rozhýbala a predstavila riešenie pre rekordne vysoké faktúry za energie pre podnikateľov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V nasledujúcich dňoch budú zástupcovia zväzov distribuovať firmám dotazníky na zozbieranie potrebných informácií a dát. Zástupcovia ministerstva a zväzov sa dohodli aj na vytvorení expertnej pracovnej skupiny pre prípravu detailov výzvy.

Schéma je určená skôr pre väčšie podniky

Nová schéma je určená skôr pre väčšie podniky a podniky náročnejšie na energiu. Výška dotácie a jej maximálne limity sú stanovené v štyroch úrovniach, pričom základom je poskytnutie pomoci pre všetky podniky spĺňajúce všeobecné kritéria pomoci. Podmienkou vyplatenia vyšších limitov pomoci bude v troch zo štyroch možností medziročný pokles EBITDA (zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou) oproti roku 2021, a to minimálne o 40 %, alebo dosiahnutie zápornej EBITDA.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR už v minulom roku pripravilo a zrealizovalo schému pomoci podľa Dočasného krízového rámca v časti 2.1, ktorá je primárne určená pre menšie a stredné podniky a všetky subjekty vykonávajúce hospodárske činnosti. V decembri 2022 bolo vyplatených viac ako 13.000 žiadostí v sume viac ako 77 miliónov eur. O kompenzácie mohli požiadať podniky, ale i verejný sektor, ako sú samosprávy, domovy sociálnych služieb či občianske združenia.

Bude možné požiadať o kompenzáciu aj za január

Rezort hospodárstva plánuje pokračovať v tejto pomoci i v roku 2023. Výzva bude zverejnená v polovici februára, kedy bude možné spätne požiadať o kompenzácie za január. Žiadateľom, ktorí splnia podmienky uvedené vo výzve, bude poskytnutá dotácia vo výške 80 % oprávnených nákladov za energie z rozdielu z nákupnej ceny komodity a výšky stropu komodity, ktorá je v prípade elektriny vo výške 199 eur/megawatthodinu (MWh), v prípade plynu vo výške 99 eur/MWh. V tomto roku MH zdvojnásobuje limit na jednu hospodársku jednotku zo 100.000 eur na 200.000 eur na jeden mesiac.

Viac o téme: EnergieMinister hospodárstvaPodnikyKarel HirmanKompenzácia cien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu