Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dobré správy pre Slovensko: Vďaka jadru z Mochoviec sa staneme sebestačnými! Takto by sme to mali pocítiť

Jadrová elektráreň Mochovce úspešne spustila 3. blok elektrárne. Zobraziť galériu (5)
Jadrová elektráreň Mochovce úspešne spustila 3. blok elektrárne. (Zdroj: Slovenské elektrárne, TASR - Lukáš Grinaj)

MOCHOVCE – Jadrová elektráreň v Mochovciach oznámila veľké zmeny v slovenskej energetike. Dávno oznámený krok, ktorý má pomôcť Slovákom s energetickou krízou, prichádza do finále. Spustením 3. bloku elektrárne sa ľuďom začalo blýskať na lepšie časy, ceny energií môžu začať klesať a Slovensko sa možno už čoskoro stane sebestačným.

Toto je veľký moment pre Slovensko, hovorí Heger o spustení tretieho bloku elektrárne (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Slovenské elektrárne (SE) oznámili úspešné spustenie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce po ukončení predpísaných testov. V stredu o tom SE informovali na svojej webovej stránke. Podľa dostupných informácií sa im podarilo priviesť paru do turbíny a následne prifázovali 3. blok do siete. Jadrový reaktor aktuálne dosahuje 20% výkonu.

Elektrárňam sa podarilo reaktor spustiť len necelé 3 týždne po 13. januári, kedy Úrad jadrového dozoru SR vydal súhlas na začatie energetického spúšťania. Reaktor sa však podľa informácií od SE musí spúšťať postupne. Simulujú sa aj situácie, ktoré elektráreň v bežnej prevádzke pravdepodobne nikdy nezažije. Výkonová hladina sa bude zvyšovať postupne, až do dosiahnutia 100 % nominálneho výkonu. Pri každej výkonovej hladine sa vykonáva séria vopred naplánovaných a Úradom jadrového dozoru SR schválených testov,“ píšu vo svojej správe.

Dobré správy pre Slovensko:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Slovenské elektrárne)

Pre upresnenie dodávajú, že „pri zvýšení výkonu reaktora na 20 %, keď sa v parogenerátoroch produkuje už dostatočné množstvo pary, bude prvý turbogenerátor a neskôr aj druhý turbogenerátor prifázovaný k elektrizačnej sústave SR a do siete začnú tiecť prvé megawatthodiny nízkouhlíkovej elektriny.

VIDEO: Ako sa spúšťa jadrový reaktor (SE)

Elektrina z jadra predstavuje pre Slovensko energetickú sebestačnosť

„Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať pri spustení inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 % z celkovej spotreby elektriny Slovenska. Z pohľadu výroby elektriny sa tak Slovensko už tento rok stane energeticky sebestačné,“ prízvukujú elektrárne vo svojej správe. Nový reaktor by mal mať zároveň predpokladanú životnosť minimálne 60 rokov.

Jadrová elektráreň v Mochovciach
Zobraziť galériu (5)
Jadrová elektráreň v Mochovciach  (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

„Dnešný deň predstavuje zásadný míľnik pre Slovenské elektrárne, komunitu jadrových energetikov i celú krajinu. Od dnes už tretí blok premieňa tepelnú energiu, uvoľnenú v reaktore, na elektrinu. To nám pomôže napĺňať dohodu s vládou, v ktorej sa Slovenské elektrárne zaviazali dodávať lacnú elektrinu pre domácnosti za cenu 61,2077 eura za megawatthodinu, čo predstavuje bezprecedentne nízku cenu elektriny pre domácnosti v rámci EÚ,“ uviedol Branislav Strýček, generálny riaditeľ SE.

Dobré správy pre Slovensko:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Elektrárne dodávajú, že viac než 64,3% všetkej elektriny vyrobenej na Slovensku je zo Slovenských elektrární. Upozorňujú tiež, že až 94% elektriny je vyrábaných bez emisií oxidu uhličitého, za čo môžu najmä jadrové elektrárne. Okrem jadrových elektrárni spoločnosť SE prevádzkuje aj 31 vodných, 2 tepelné a dve fotovoltické elektrárne a ich súhrnný výkon je až 4143,8 megawattov.

Na miesto dorazil aj minister Hirman

Minister hospodárstva SR Karel Hirman sa rozhodol prehliadnuť si novootvorený blok elektrárne. „V piatok 3. februára 2023 pracovne navštívil jadrovú elektráreň (JE) v Mochovciach. V sprievode generálneho riaditeľa Slovenských elektrární, a. s., (SE) Branislava Strýčka a manažmentu jadrovej elektrárne si prezrel priestory tretieho a štvrtého bloku elektrárne," píše sa v tlačovej správe ministerstva vnútra. Hirman bol počas svojej návštevy zástupcami SE informovaný o aktuálnom stave tretieho bloku. Ten mal už počas skúšobného procesu vyrobiť gigawatthodinu elektrickej energie, dodáva Mária Pavlusík, hovorkyňa kancelárie ministra.

Dobré správy pre Slovensko:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SlovenskoMochovceElektrinaEnergieElektrická energiaJadroJadrová elektráreň MochovceEnergetická sebestačnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu