Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko má jeden z najväčších potenciálov v EÚ na zníženie spotreby plynu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Na budovy pripadá na Slovensku 57 % všetkej energickej spotreby plynu. Vďaka zatepleniu budov má SR jeden z najväčších potenciálov v Európskej únii (EÚ) znížiť celkovú spotrebu plynu. Vo štvrtok o tom informovala riaditeľka platformy Budovy pre budúcnosť Katarína Nikodemová na základe štúdie think-tanku BPIE - Buildings Performance Institute Europe.

Zemným plynom vykurujeme podľa platformy Budovy pre budúcnosť takmer 63 % rodinných domov a necelých 73 % bytových domov. Komplexnou renováciou obytných budov by sme podľa štúdie vedeli znížiť spotrebu plynu na vykurovanie o 44 %. Najväčší potenciál úspor zemného plynu má spomedzi všetkých členských krajín EÚ Luxembursko, nasledujú Holandsko, Rumunsko, Bulharsko a Slovensko. "Tento potenciál úspor na Slovensku spomedzi krajín EÚ nás vôbec neprekvapil. Hovoríme dlhodobo, že potenciál v sektore budov máme obrovský. Aby sme však tieto úspory dosiahli aj v realite, musíme výrazne pridať. Predpoklad úspor počíta s obnovou všetkých existujúcich budov na bývanie do roku 2050, teda tak rodinných, ako aj bytových domov," uviedla Nikodemová.

archívne video

Maroš Šefčovič o Energetickej platforme EÚ pre spoločný nákup plynu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa Nikodemovej sa musí zrýchliť tempo obnovy zo súčasného 1 % ročne na 3 % do roku 2035, ďalšie zvýšenie by malo byť na 4 % do roku 2040. "Finančné prostriedky na tieto investície ponúka na Slovensku nielen Plán obnovy a odolnosti, ale aj štartujúce programové obdobie nových eurofondov," vyjadrila sa Nikodemová.

Investícia sa javí ako jedno z najlepších riešení

Analytik platformy Budovy pre budúcnosť Richard Paksi uviedol, že kompenzácie za vysoké ceny energií nie sú systémovým riešením. "Jediným trvalým riešením je zníženie spotreby a na to je príležitosť aj v novej kapitole Plánu obnovy REPowerEU. Investícia do zvýšenia energetickej hospodárnosti domov a bytov sa dnes javí ako jedno z najlepších riešení," povedal Paksi. Dodal, že komplexnou obnovou, kde sa napríklad zateplí strecha, fasáda, či sa vymenia okná, je možné znížiť spotrebu energií o viac ako 70 %.

Viac o téme: PlynSpotrebaSlovenskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu