Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

AKTUÁLNE Na strednom Slovensku bolo bez elektriny 11 000 domácností: Snehová kalamita sa presunula na východ

Kolaps dopravy v Banskej Bystrici Zobraziť galériu (3)
Kolaps dopravy v Banskej Bystrici (Zdroj: Facebook/ Dopravný servis Banská Bystrica)

BANSKÁ BYSTRICA – Silné sneženie prekvapilo dnes nielen cestárov ale aj vodičov. V mnohých lokalitách od stredu Slovenska na východ bola obmedzená doprava, horské priechody boli neprejazdné, v Banskej Bystrici dopoludnia doprava úplne skolabovala. Momentálne je situácia pod kontrolou.

Aktualizované 19:00

Okolo poludnia bolo bez elektrickej energie viac ako 11 tisíc odberných miest. Nepriaznivé počasie, mokrý a ťažký sneh spôsobil výpadky vo viacerých okresoch Žilinského a Banskobystrického kraja. Stredoslovenská distribučná evidovala prerušenie dodávky na viac ako 11 tisíc odberných miestach. Väčšinu problémov spôsobujú popadané stromy a konáre na vzdušné vedenia vysokého napätia. Počet zasiahnutých miest by sa ale mal znižovať, pretože v teréne sú všetci dostupní elektromechanici. "Tam, kde to bude technicky možné, budú energetici zásobovať miesta s výpadkom z nepoškodených vetiev vedenia", uviedol špecialista externej komunikácie Stredoslovenskej distribučnej Miroslav Gejdoš.

Zvýšený počet výpadkov elektriny na strednom Slovensku (Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a. s.)

Aktualizované 16:35

Husté sneženie v utorok vo Zvolene spôsobilo padanie stromov, jeden z nich porušil aj elektrické vedenie. TASR to potvrdil hovorca mesta Martin Svatuška. Pripomenul, že v utorok ráno sa dážď zmenil na husté sneženie. Na ceste v smere do Sekierskej doliny spadli dva stromy, jeden z nich pri páde porušil vedenie. "Na mieste tak zasahovali aj členovia hasičského záchranného zboru a pracovníci distribučnej spoločnosti," informoval.

Aktualizované 15:30

Situácia v súvislosti so snežením pod Tatrami je stabilizovaná. Cestári však očakávajú ďalšie sneženie podvečer. Ako pre TASR uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest pre oblasť Poprad Marcel Polomský, posledné úseky ciest, ktoré boli najviac postihnuté, aktuálne dočisťujú.
"Všetky autá, ktoré boli schopné jazdy, boli v teréne, ale len v Poprade a v Štrbe, pretože Kežmarok mal miernejšie sneženie a Levoča bola úplne v pohode," povedal Polomský.

Aktualizované 15:00

 

ZIMA ZAVÍTALA AJ NA VÝCHOD SLOVENSKA: JAZDITE OPATRNE❄❄❄ ➡️Aktuálne foto je z Dobšinského kopca. ➡️K prevráteniu...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Tuesday, January 17, 2023

Aktualizované 11:35

Asi 2 km za Popradom v smere na Spišské Bystré autobus dostal šmyk a prevrátil sa na bok. V autobuse boli v tom čase štyria cestujúci, ktorí utrpeli ľahké zranenia. Na mieste je policajná hliadka, ktorá usmerňuje dopravu.

 

UPOZORNENIE PRE VODIČOV: NEPRIAZNIVÉ POČASIE POD TATRAMI KOMPLIKUJE DOPRAVU 🌨❄️🌬💨 Pod Tatrami od skorého rána sneží, čo...

Posted by Polícia SR - Prešovský kraj on Tuesday, January 17, 2023

Aktualizované 11:30

V Banskobystrickom samosprávnom kraji bolo zaznamenaných už 47 výjazdov hasičského zboru. Ich výjazdy boli prevažne k odstraňovaniu a píleniu popadaných stromov a k sprejazdňovaniu ciest. TASR o tom informoval Matúš Kondela z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.
"Celkovo zasahovalo 79 príslušníkov HaZZ s 29 kusmi techniky. Najviac zásahov, deväť, vykonali príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiari nad Hronom z hasičskej stanice v Banskej Štiavnici," konštatoval Kondela.
V súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali aj dobrovoľné hasičské zbory obcí Podhorie, Kokava nad Rimavicou, Štiavnické Bane, Látky, Osrblie, Banská Štiavnica, Janova Lehota, Hronská Dúbrava a Muráň. Na výjazdy išlo 33 členov na 11 kusoch techniky.

 

SNEHOVÁ KALAMITA NA STREDNOM SLOVENSKU: POLICAJTI SÚ V TERÉNE OD SKORÉHO RÁNA❄️🌬⛄️ ❄️Počas dnešnej rannej situácie na...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Tuesday, January 17, 2023

Aktualizované 11:15

Kremnické bane a Šturec sú už prejazdné, je potrebné ale počítať s kolónami nákladných vozidiel, ktoré siahajú cez celé Trenčianske Teplice, Diviaky až po Mošovce. Cestu I/9 pri handlovskej mestskej časti Nová Lehota v utorok dopoludnia sprejazdnili. Informovala o tom handlovská radnica na sociálnej sieti.

Aktualizované 10:00

V Ružomberku prosia pracovníci údržby ciest vodičov o trpezlivosť. "Zimné mechanizmy nemôžu byť v jednom čase všade. Udržiavacie práce sa v zime uskutočňujú podľa dôležitosti ciest a chodníkov, pričom prednosť majú cesty a chodníky s najväčšou frekvenciou využívania," vysvetlil Miškovčík.
Zimná údržba sa v Ružomberku týka 86 kilometrov ciest, 62 kilometrov chodníkov, viac ako 23.000 štvorcových metrov parkovacích plôch a vyše 3000 štvorcových metrov schodov a lavičiek. Počas zimnej sezóny je v pohotovosti 22 kusov techniky. Na ružomberské cesty a chodníky je pripravených 380 ton chemického posypového materiálu a 230 ton štrku.
 "Najväčšie problémy nám počas zimných mesiacov spôsobujú zle zaparkované vozidlá, ktoré bránia pohybu a otáčaniu vozidiel zimnej údržby," priblížil hovorca s tým, že napokon to spôsobuje zdržanie či úplné vynechanie údržby konkrétnych úsekov.

Aktualizované 9:15

Cesta I/9 pri handlovskej mestskej časti Nová Lehota zostala v utorok ráno neprejazdná v oboch smeroch. Dopravu tam komplikuje väčšie množstvo snehových zrážok. Upozornila na to handlovská samospráva na svojej stránke na sociálnej sieti.
"Mesto a príslušníci mestskej polície žiadajú vodičov, aby prispôsobili svoju jazdu stavu a povahe vozovky a riadili sa pokynmi príslušníkov Policajného zboru," uviedla radnica.

Na neupravené cesty upozornila aj Zelená vlna. Neupravený je horský priechod Vernár, ale aj úsek medzi Breznom, Polomkou či Turčianskymi Teplicami a Kremnicou.

archívne video

Snehová kalamita v Košiciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Vodiči hlásia spadnuté stromy, neupravené cesty, hroziace riziko šmyku, skrížené kamióny, problémy s mestskou hromadnou dopravou a kolaps dopravy. Cestári tiež pripomínajú, že horské priechody Príslop,  Donovaly a Šútovce, ako aj cesta I/64 v úseku Nitrianske Pravno sú uzavreté pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. Pre vozidlá nad 3,5 tony je uzavretý horský priechod Dobšiná aj cesty I/67 Dedinky - Ostrá Skala a II/531 Muráň - Č. Skala.

AKTUÁLNE  Na strednom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ako sú na tom Horské priechody - Alojz Kollár)

Horské priechody Herlianske Sedlo a cesta II/549 Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie sú podľa SSC v zimnom období neudržiavané a uzavreté pre všetku dopravu.

AKTUÁLNE  Na strednom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ako sú na tom Horské priechody - Alojz Kollár)

Viac o téme: DopravaKolapsBanská BystricaDetvaTurčianske TepliceSnehové zrážky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu