Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vysoké Tatry sú riadne plné: Slováci sa vybrali za istotou snehu, prekvapilo veľa Rumunov a turistov z Pobaltia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

VYSOKÉ TATRY - Väčšina hotelov, najmä v tých najpopulárnejších strediskách vo Vysokých Tatrách je pred oslavami nového roka plne obsadená. Potvrdila to riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lucia Blašková s tým, že v Podhorí alebo menších tatranských osadách, je ešte možné nájsť si ubytovanie na Silvestra.

archívne video 

Bratislava pred Silvestrom a príchodom Nového roka (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Ak sa na to pozrieme plošne, tak silvestrovské pobyty nie sú vypredané na 100 percent. Pocítili sme nárast turistov oproti Vianociam, ktoré sú v Tatrách menej populárne ako nový rok. Jednak sú to ubytovaní hostia, ale s blížiacim sa víkendom pribúda aj jednodňových návštevníkov. Okrem toho v lyžiarskych strediskách na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici sa naplno lyžuje. Keďže momentálne je na Slovensku so snehom problém, tak pre Tatry je určite výhodou aj stabilita snehovej pokrývky," zhodnotila Blašková. Okrem zjazdového lyžovania sú k dispozícii aj bežkárske trate a v týchto dňoch otvorili aj chladené klzisko v Starom Smokovci. 

Návštevnosť je citeľne lepšia ako vlani

Návštevnosť je podľa Blaškovej citeľne lepšia ako vlani, keď čísla ovplyvnila pandémia. Tento rok však negatívne do zimy zasiahlo chrípkové obdobie, v dôsledku čoho klienti presúvali, respektíve rušili pobyty. Chýba však aj zahraničná klientela.

"Niektoré národnosti v návštevnosti výrazne rastú, prekvapujú Rumuni a turisti z Pobaltia. Zatiaľ sa javí pokles záujmu u Poliakov, uvidíme, aká bude bilancia na konci zimnej sezóny, je to len dočasný stav," doplnila Blašková s tým, že v prvej päťke návštevníkov sú Slováci, Česi, Poliaci s Rumunmi a Maďari. Záujem je aj od klientov z Anglicka, Lotyšska, Litvy či Nemecka. 

Spoločenská situácia zmenila segment cestovného ruchu

Blašková dodala, že spoločenská situácia zmenila segment cestovného ruchu i nákupné správanie ľudí. Pobyty si plánujú s krátkym predstihom a šetria, podľa dopytu sa však zdá, že by v zime tatranský región mohol zaznamenať pozitívne čísla a nárast počtu ubytovaní. 

Tatranci pozitívne vnímajú aj schválenie 10-percentnej DPH. "Pre sektor cestovného ruchu je to záchrana v poslednej chvíli, určite to v našom prípade zlepší konkurencieschopnosť oproti susednému Poľsku. Tovary a služby stúpli v priemere o 30 percent, mzdy o 10 až 15 percent, takže zníženie DPH je predovšetkým nástrojom pre stabilizáciu cien a ich ďalšie nezvyšovanie, čo by trh zrejme neuniesol," skonštatovala Blašková s tým, že ceny za zvýšili maximálne o 10 percent.
 

Viac o téme: TuristiNárastTatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu