Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Máte plné zuby krátkych sivých dní? Dnes prichádza zmena! Zimným slnovratom sa začína astronomická zima, dni budú dlhšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Mike_Pellinni)

BRATISLAVA – Zimný slnovrat nastáva toho roku dnes, teda v stredu 21. decembra o 22.48 h stredoeurópskeho času (SEČ). V tomto okamihu sa začne astronomická zima. Zároveň je v našich zemepisných šírkach noc z 21. na 22. decembra najdlhšia v roku a 21., respektíve 22. december sú najkratšie dni roka.

archívne video

Vianoce by mali byť oddychové, pokojné a radostné (Zdroj: TASR/František Iván)

V okamihu zimného slnovratu sa Zem na obežnej dráhe okolo Slnka ocitne v bode, keď slnečné lúče dopadajú kolmo na obratník Kozorožca (rovnobežka zodpovedajúca približne 23 a pol stupňu južnej zemepisnej šírky). Pozorovateľ, ktorý stojí na tomto mieste, má slnko v čase poludnia presne v nadhlavníku a jeho postava nevrhá tieň. V rovine obratníka Kozorožca sa nachádza stred slnečného kotúča. Severná pologuľa Zeme je v tejto chvíli najviac odklonená od Slnka. V miernych zemepisných šírkach sú dni krátke a slnko vychádza len nízko nad obzor, čo spôsobuje chladné počasie.

Slnko napríklad v Bratislave vyšlo dnes ráno o 7. 39 a zapadne o 16. hodine, teda bude nad obzorom iba 8 hodín a 21 minút. Napriek neveľkej geografickej rozlohe sú aj na Slovensku badateľné rozdiely v dĺžke dňa. V Žiline napríklad slnko vyšlo o 7.37 a zapadne o 15.48, teda bude nad obzorom len 8 hodín a 11 minút.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images/YlinPhoto)

V smere od západu na východ sa zasa menia časy východov a západov slnka a to nielen počas slnovratu, ale celoročne. Napríklad v Michalovciach slnko v prvý zimný deň vyšlo už o 7.22 a zapadne o 15.38. Teda posun medzi východom a západom republiky predstavuje 17 minút.

Po zimnom slnovrate sa dni začnú opäť predlžovať

Toto predlžovanie je spočiatku nenápadné a neprebieha symetricky. V ranných hodinách ho ešte nebadať, pretože najneskoršie východy slnka nastanú až na Silvestra po Novom roku (v Bratislave o 7.42 h). Naopak, poobede začínajú prvé minútky svetla pribúdať už pred slnovratom, pretože najskoršie zapadá slnko v dňoch okolo 10. až 15. decembra (15.57 h pre Bratislavu).

Striedanie ročných období vyplýva zo sklonu zemskej osi. Keby bola zemská os kolmá na obežnú dráhu Zeme, dopadali by slnečné lúče po celý rok kolmo na rovník. Zemská os je však naklonená o 23,5 stupňa. Vďaka tomuto sklonu aj miesto, na ktoré kolmo dopadajú slnečné lúče, kolíše počas roka medzi obratníkom Kozorožca (23 a pol stupňa južnej zemepisnej šírky) a obratníkom Raka (23,5 stupňa severnej zemepisnej šírky). V období jarnej či jesennej rovnodennosti dopadajú kolmo na rovník. V oblasti za severným polárnym kruhom (90 mínus 23,5 stupňa – teda 66,5 stupňa severnej zemepisnej šírky) dokonca slnko istý čas nevychádza vôbec a panuje tu polárna noc.

Viac o téme: ZimaSlnovratAstronomická zima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu