Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Slovensko čelí rapídnemu starnutiu: Migrácia nám dokáže pomôcť! Má to však jeden háčik

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počas medzinárodného dňa migrantov, ktorému patrí v kalendári 18. december, si pripomíname medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých migrujúcich pracovníkov a ich rodín. Slovensko čelí rapídnemu starnutiu a okrem zvýšenia pôrodnosti je kladná čistá migrácia jediným kľúčovým nástrojom, ako tento trend zmierniť.

Migrácia nepredstavuje iba prechod hraníc z jednej krajiny do inej. Ide o komplexný proces a záleží len od prístupu k nemu, či bude pre Slovensko predstavovať príležitosť na rast, alebo to bude zdroj problémov a napätia. Pri dobre nastavených inštitúciách a procese integrácie je migrácia zdrojom pracovnej sily, ktorá obsadí nízko kvalifikované pracovné miesta, o ktoré nie je medzi domácim obyvateľstvom záujem. Alebo naopak, môže predstavovať zdroj vysoko kvalifikovaných pracovníkov, ktorí prinesú na Slovensko nové postupy, know-how a technológie. Úspešná návratová politika zároveň privedie naspäť ľudí, ktorí odišli do iných krajín za prácou, skúsenosťami alebo vzdelaním.

Slovensko čelí rapídnemu starnutiu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmestnanie je najčastejšou príčinou príchodu cudzincov

Najčastejšou príčinou príchodu cudzincov na Slovensko je zamestnanie. Na Slovensku vzrástol od roku 2017 najmä počet povolení na pobyt z dôvodu zamestnania. Tie v roku 2021 predstavovali viac ako 75 percent všetkých udelených povolení. Výrazne pomalšie rastú povolenia z dôvodu zlúčenia rodiny alebo štúdia; a povolenia z ostatných dôvodov dokonca klesajú. Covidový rok 2020 bol spojený s výrazne nižšou migráciou, no napriek tomu bol nárast udelených povolení z dôvodu zamestnania takmer 4-násobný oproti roku 2015.

Slovensko čelí rapídnemu starnutiu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spomedzi krajín V4 najviac povolení na prechodný pobyt v prepočte na 1 milión obyvateľov udeľuje Poľsko, naopak najmenej udeľuje Slovensko. V Poľsku bol enormný nárast počtu povolení v roku 2021, keď sa mohol kompenzovať pokles z covidového roku 2020. Tento efekt sa však prejavil vo všetkých krajinách, no v Poľsku je nárast jednoznačne najväčší.

O dočasné útočisko požiadalo takmer 104-tisíc odídencov z Ukrajiny

Slovensko počas roku 2022 zažíva z pohľadu migrácie bezprecedentný rok spojený s príchodom ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Od začiatku invázie požiadalo o dočasné útočisko na Slovensku takmer 104.000 odídencov z Ukrajiny. Prichádzali nárazovo najmä v prvom mesiaci vojnovej agresie. Do konca marca 2022 prišlo na Slovensko viac ako 59.000 odídencov z Ukrajiny, čo predstavovalo 57 percent všetkých, ktorí doteraz na Slovensko prišli. Medzi nimi prevládajú najmä ženy v produktívnom veku 18 až 60 rokov, ktorých je takmer polovica (44 percent), čo je približne 4-krát viac ako mužov v produktívnom veku. Prichádzali najmä s deťmi vo veku do 18 rokov, ktorých podiel je 36 percent. Seniorov nad 61 rokov je 8 percent.

Slovensko čelí rapídnemu starnutiu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Viac ako 44 percent všetkých odídencov v produktívnom veku už pracuje. K 10. decembru 2022 bolo zamestnaných takmer 26.000 odídencov z Ukrajiny. Zamestnávajú sa prevažne na dlhodobo neobsadené pracovné pozície. Viac ako polovica z nich bola sústredená iba v dvoch oblastiach, buď v administratívnych činnostiach alebo v priemyselnej výrobe. V kategóriách pomocných síl, nekvalifikovaných pracovníkov alebo operátorov a montérov strojov ich je zamestnaných viac ako dve tretiny.

V polovici septembra nastúpilo do škôl približne 10,5 tisíc detí do 18 rokov. Z celkového počtu 33,5 tisíc detí, ktoré dovtedy na Slovensku požiadalo o dočasné útočisko, to predstavuje takmer 30 percent. To však neznamená, že 70 percent detí sa vôbec nevzdeláva. Nezriedka pokračujú štúdiom na pôvodnej škole na Ukrajine formou online výučby. Demografia a s ňou spojené témy ako migrácia, starnutie obyvateľstva a udržateľnosť verejných financií je aj jednou z výziev našej krajiny, ktorú identifikovala správa NBS Štrukturálne výzvy.

Viac o téme: PôrodnosťStarnutieMigráciaSlovenskoPrechodný pobyt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu