Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Máte doma chorvátske kuny? Od 15. januára nimi už nezaplatíte! Zameniť ich môžete do tohto dátumu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Chorvátsko sa od 1. januára 2023 roka stáva súčasťou eurozóny. Konverzný kurz bol stanovený na 7,5345 kuny za jedno euro. Zamieňať kuny bude možné až do konca februára budúceho roka v Národnej banke Slovenska (NBS). Informoval o tom vedúci oddelenia komunikácie NBS Peter Majer.

Prvé dva týždne v novom roku sa v Chorvátsku budú duálne používať obidve meny – kuna aj euro. Následne sa používanie kún definitívne ukončí a od 15. januára 2023 ho plne nahradí euro.

archívne video: Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % 

Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Kuny bude možné zamieňať do konca februára v ústredí NBS v Bratislave a tiež v expozitúre NBS v Košiciach. "Výmena bude pre občanov a firmy bez poplatkov v maximálnom dennom limite 8000 kún na osobu, a to za podobných podmienok ako pri výmene eurobankoviek," priblížil Majer. Pokladničné hodiny centrálnej pokladnice ústredia NBS je možné nájsť na webovej stránke NBS.

Majer upozornil, že výmena je možná len v prípade predloženia platných bankoviek. Mince a vyradené bankovky NBS nevymieňa. Posledný deň na výmenu kún za eurá v NBS bude 28. februára 2023. Dĺžka a možnosť poskytovania služby výmeny kún v komerčných bankách alebo zmenárňach bude záležať od ich obchodných rozhodnutí.

Viac o téme: VýmenaEuráSlovenskoChorvátskoNBSKuny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu