Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odloženie hlasovania o páde vlády za asistencie tarabovcov: Predsedovi strany Život poriadne naložili

Tarabovi v komentároch naložili fanúšikovia. Zobraziť galériu (4)
Tarabovi v komentároch naložili fanúšikovia. (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba, Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Málokto z voličov opozície pochopil to, čo sa v utorok na obed stalo v parlamente, kedy verejnosť očakávala, že prebehne veľmi tesné hlasovanie o nedôvere vláde Eduarda Hegera. Nakoniec prišiel predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš a vďaka jeho návrhu docielil odloženie hlasovania na štvrtok. Po preskúmaní dokumentu z tohto hlasovania je evidentné, že toto by sa nepodarilo bez troch kľúčových hlasov tarabovcov zo strany Život. Mnohí podporovatelia Tomáša Tarabu pritom do poslednej chvíle čakali, že vládu pri prvej príležitosti rozhodne povalí, namiesto toho im dal 2 dni čas. Sám hovorí, že to urobil preto, aby sa dohodli na predčasných voľbách, no jeho fanúšikovia jasne prehovorili v komentároch.

VIDEO Hlasovanie o nedôvere vláde preložili na štvrtok:

Hlasovanie v NR SR o odsunutí vyslovenia nedôvery vláde na štvrtok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vraj potreboval čas na dohodu o predčasných voľbách

"Opozícia dnes dostala ponuku na dohodu o predčasných voľbách. Je očividné, že SaS žiadne predčasné voľby nechce podporiť, a preto ak do štvrtka nepríde k dohode o konkrétnom termíne predčasných volieb medzi opozíciou a koalíciou, potom vláda padne vo štvrtok. Dnes koalícia reálne videla, že je 77 hlasov na pád vlády a my hlasujeme bez dohody o predčasných voľbách za pád vlády," argumentuje v statuse s videom Taraba a vysvetľuje svoj postoj pri podpore návrhu o dvojdňovom presunutí hlasovania o nedôvere, pričom sľubuje, že už vo štvrtok bude nekompromisne hlasovať za pád vlády.

Bez tejto dohody o termíne predčasných volieb je podľa Tarabu vraj každému zrejmé, že najpravdepodobnejší scenár by neboli predčasné voľby, ktoré SaS odmieta, ale úradnícka vláda prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá bez súhlasu parlamentu môže vládnuť do februára 2024.

 

Opozícia dnes dostala ponuku na dohodu o predčasných voľbách. Je očividné, že SaS žiadne predčasné voľby nechce podporiť...

Posted by Tomáš Taraba - predseda ŽIVOT NS on Tuesday, December 13, 2022

Kuffovci pritom aj vďaka svojim hlasom docielili presunutie hlasovania na štvrtok, čo dokazuje aj prepis hlasovania z utorka. Bez ich hlasov by k takémuto presunutiu nedošlo.

Odloženie hlasovania o páde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky)

Dostal poriadny náklad od fanúšikov 

Avšak, ani po vysvetlení Tarabu vo videu nenastalo pochopenie zo strany jeho fanúšikov a predsedu strany Život NS si podali v komentároch. Tarabu obviňujú z toho, že koalícii dal čas na kupčenie a "biznisy" a niektorí dokonca tvrdia, že Tarabovi už ako voliči neveria. Je teda otázne, či si Taraba týmto krokom politicky pomohol, keďže celý čas razil ideológiu položenia vlády pri prvej príležitosti.

Odloženie hlasovania o páde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba - predseda Život NS)

Podala si ich aj SaS

K tejto téme mal čo povedať aj poslanecký klub SaS. "Odsun hlasovania o dôvere vláde, ktorá mala v utorok konečne padnúť, sa udial len vďaka hlasom fašistov. Vysvetlením bolo, že chcú spolu s koalíciou rokovať o predčasných voľbách. Igor Matovič s Borisom Kollárom tak v priamom prenose podkopávajú demokraciu na Slovensku. Zákulisne sa snažia dohodnúť na predčasných voľbách s ľuďmi, ktorí prišli na kandidátke ĽSNS len preto, aby si udržali funkcie aspoň o pol roka dlhšie. Navyše tu je obava, že Kuffovci budú žiadať za podporu vlády zrušenie svojich obvinení. Nedôvera občanov voči tejto vláde je extrémna a hazard, ktorý v tichosti toleruje Eduard Heger, ohrozuje samotnú existenciu právneho štátu. Táto vláda musí padnúť. Až potom máme reálnu šancu na upokojenie," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Odloženie hlasovania o páde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa strany SaS je za čiarou, čo všetko je ochotný spraviť Igor Matovič len pre to, aby sa udržal na svojej stoličke. "Boj OĽaNO proti mafii sa zmenil na boj o funkcie. Je neprijateľné, aby si v záujme udržania pri moci dohadovali obchod s Robertom Ficom. Vláda zmeny a slušné Slovensko, ktoré sme si tak želali, sú minulosťou. Ponuka Robertovi Ficovi od Igora Matoviča, aby Smer podržal vládu za výmenu na dohode o predčasných voľbách, je prekročením Rubikonu. Mlčiaci poslanci, ktorí si kreslili červené čiary, mu k tomu len pomohli," doplnil podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Viac o téme: HlasovanieKomentárePád vládyTomáš TarabaŽivot-NS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu