Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gorila môže byť definitívne zničená: Vláda neuspela, jej osud má teraz v rukách Ústavný súd!

Jaroslav Haščák. Zobraziť galériu (3)
Jaroslav Haščák. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zakladateľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a Zoltán Varga, ktorý vlastnil známy byt z kauzy Gorila na Vazovovej ulici v Bratislave, sa priblížili k tomu, aby Ústavný súd nariadil zničenie akýchkoľvek informácií, ktoré v SIS zostali po spravodajskej operácii Gorila. Ak by sa tak stalo, malo by to vplyv na všetky trestné stíhania, kde polícia a prokuratúra nahrávky využívajú.

Informuje o tom týždenník Plus 7 dní. Snahy o ich zničenie vyvíjajú obaja už  niekoľko rokov, no zatiaľ neúspešne. Teraz však disponujú právoplatnými rozsudkami Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu o protiprávnosti odpočúvania. „Uchovávanie materiálov nie je‚ v súlade so zákonom‘,“ píše sa v rozsudkoch ESĽP. Vargovej sťažnosti vyhovel súd ešte vlani, Haščákovej tento rok v lete.

Archívne video: Zuzana Čaputová poskytla vyhlásenie o kauze Gorila

Zuzana Čaputová poskytla vyhlásenie o kauze Gorila

Ministerstvo spravodlivosti SR sa pokúšalo oba rozsudky ESĽP ešte zvrátiť. V prípade Haščáka navrhli, aby rozsudok preskúmala Veľká komora ESĽP. Tú tvorí sedemnásť sudcov a prípady sa pred ňu dostávajú iba výnimočne. 14. novembra však prišla zamietavá reakcia s tým, že päťčlenný sudcovský panel túto žiadosť odmietol. Rozsudok je tak právoplatný. Rovnako tak sa rezort spravodlivosti snažil zvrátiť aj minuloročný rozsudok ESĽP v prípade Vargovej sťažnosti. Aj v tomto prípade neúspešne.

Iba pár dní predtým, 10. novembra, Ústavný súd rozhodoval o sťažnosti Vargu a Haščáka, ktorou sa snažia docieliť zničenie zvyškov Gorily. Ústavný súd prijal sťažnosť na ďalšie konanie v celom rozsahu. Sťažnosť budú bližšie posudzovať.

Gorila môže byť definitívne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Čo sa týka samotnej sťažnosti, tak v nej ide o to, že odpočúvanie v Gorile v minulosti schválil bratislavský krajský súd. Zo zákona o odpočúvaní však vyplýva, že keď sa spätne zistí, že odpočúvanie bolo nezákonné, tak tajná služba musí v prítomnosti sudcu zničiť všetky jeho výsledky. To však Krajský súd v Bratislave SIS doteraz nenariadil. „Z rozhodnutí Ústavného súdu a ESĽP vyplynula jednoznačná povinnosť krajského súdu dovŕšiť dohľad nad protiprávnym použitím odpočúvania, čo znamená pristúpiť bez prieťahov k zabezpečeniu zničenia všetkých výsledkov odpočúvania,“ uviedol Haščákov advokát Martin Škubla. Žiadajú, aby Ústavný súd krajskému nariadil dohliadnuť na zničenie zvyškov Gorily.

Oficiálnu nahrávku Gorily a jej doslovný prepis mala SIS podľa vlastného vyjadrenia zničiť ešte v roku 2008. Nie je však známe, v akom rozsahu SIS Gorilu doslovne prepisovala a čo sa s prepisom stalo. Tajná služba však krajskému súdu priznala, že k dispozícii má aj ďalšie materiály, ktoré sú odvodené od odpočúvania. K zničeniu všetkých týchto materiálov pravdepodobne doteraz nedošlo.

Gorila môže byť definitívne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Gorilu nahrala SIS v rokoch 2005 a 2006 a sú na nej zachytené rozhovory medzi Haščákom a vtedajšími verejnými funkcionármi. Vymieňali si informácie o vtedy realizovaných privatizáciách a dohadovali provízie. Varga, ktorému byt patril, je bývalý policajt a dnes podnikateľ. Práve podľa jeho vzrastu mala celá operácia dostať označenie Gorila.

Verejnosť sa o kauze dozvedela v roku 2011, kedy anonym na internete zverejnil prepisy rozhovorov medzi jednotlivými aktérmi, čo vyvolalo vlnu masívnych protikorupčných protestov.

V októbri 2018 polícia pri domovej prehliadke u viacnásobne trestne stíhaného Mariana Kočnera našla USB kľúč. Zachytená jej na nej nahrávka, ktorá z veľkej časti zodpovedá prepisom Gorily.  Jej dĺžka 39 hodín. O rok neskôr bola zverejnená na internete.

Viac o téme: ZničenieSťažnosťNahrávkySISJaroslav HaščákGorilaESĽPZoltán VargaKrajský súd v Bratislave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu