Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Kauza Gorila zďaleka nekončí: NAKA obvinila celé hlavné osadenstvo!

Prípad Gorila opäť ožíva.
Prípad Gorila opäť ožíva. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zdá sa, že v kauze Gorila ešte zďaleka nie je všetkým dňom koniec a prípad opäť vo veľkom vyšetruje agentúra NAKA. Celá situácia je o to zaujímavejšia, že v týchto chvíľach sa nehovorí len o obvinení hlavného vystupujúceho tejto kauzy - Jaroslava Haščáka, ale celého osadenstva popredných osôb, ktoré v spise vystupovali.

archívne video

Vyjadrenie Jaroslava Haščáka a Romana Kvasnicu na dnešnom pojednávaní v Pezinku

Informácie o obvinení až siedmich ľudí priniesol portál Startitup. Jaroslav Haščák a ďalší štyria ľudia sú pritom podľa portálu obvinení zo založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie pred týždňom

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry pritom podľa portálu vzniesol obvinenie siedmim ľuďom už minulý týždeň v stredu. Ide o také mená ako Jaroslav Haščák, exminister hospodárstva Jiři Malchárek, Anna Bubeníkova a ďalší dvaja muži. V rukách majú mať obvinenie zo založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Šéf Penty čelí tiež obvineniu pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Tu však zoznam obvinených nekončí. Ďalším v poradí je bývalý člen výkonného výboru Fondu národného majetku Jozef Jurica. Aj toho obvinili zo založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a tiež  pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Stále to nie je všetko. Medzi obvinenými je bývalý podpredseda výkonného výboru štátneho Fondu národného majetku Peter Huňor, ktorý pôsobil za čas vlád SDKÚ. NAKA ho stíha okrem založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny aj z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ďalšími obvinenými majú byť Vladimír Rigász a Stanislav Reguli.

Obvinenie dokazuje, že OČTK sú slobodné

Obvinenie finančníka Jaroslava Haščáka vníma premiér Eduard Heger (OĽANO) ako dôkaz, že orgány spravodlivosti majú rozviazané ruky a vo svojom rozhodovaní sú absolútne slobodné. Informovala o tom jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. "Nie je našou úlohou tento krok hodnotiť, ale rešpektovať. Nie je našou úlohou ani vynášať súdy o vine alebo nevine. Toto je v demokratickej spoločnosti a právnom štáte výhradná úloha nezávislých súdov," povedal predseda vlády.

Zároveň dodal, že úlohou politikov je zabezpečiť každému občanovi prístup k spravodlivosti a možnosti obhájiť sa. Heger verí, že "aktuálni majitelia" paragrafu 363 Trestného poriadku nechajú priestor nezávislým súdom, aby mali možnosť rozhodnúť. "Doprajem každému občanovi možnosť očistiť svoje meno, alebo niesť zákonné následky svojho konania," poznamenal.

Fico za tým vidí odkaz

Šéf Smeru-SD Robert Fico reagoval, že išlo o odkaz hnutiu Sme rodina, aby "poslúchalo". V tejto súvislosti kritizoval, že za návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) hlasovali v parlamente napokon len štyria poslanci Sme rodina. Aj líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini vníma prepojenie obvinenia s odvolávaním Mikulca.

Pripomenul, že aj pri predošlých pokusoch o jeho odvolanie prichádzali informácie o obvineniach. Vníma to ako snahu ukázať, ako "maká" Mikulec. "Neviem, čo si o tom myslieť, kauza sa naťahuje," dodal s tým, že nechce prípad viac komentovať, keďže nevie detaily. Mikulec označil tvrdenia opozície za fabulácie. "Ak sa nemýlim, aj mediálne už bolo povedané, že uznesenia prišli už minulý týždeň," reagoval minister. Viac prípad komentovať nechcel, keďže prebieha vyšetrovanie. Dodal, že vyšetrovatelia sú procesne samostatní pod dozorom prokurátorov. Verí, že majú dosť argumentov na to, aby bolo stíhanie začaté.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa za SaS Mária Kolíková je rada, že sa v trestnom stíhaní pokračuje ďalej. V súvislosti s ospravedlnením ministerstva spravodlivosti Jaroslavovi H., keď ešte rezortu šéfovala, uviedla, že sa mu museli ospravedlniť, keďže generálny prokurátor zrušil základ trestného stíhania a následne reagovali aj súdy. Ospravedlnenie bolo podľa nej len formalitou.

Viac o téme: Obvinenie Jaroslav HaščákGorilaAnna BubeníkováNAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu