Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Súdna rada zvolila Andreja Steca za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Súdna rada SR v utorok zvolila Andreja Steca za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Jeho kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda. Potom sa bude môcť postaviť pred poradný výbor Rady EÚ.

Od roku 2004 pôsobí Stec na Všeobecnom súde EÚ ako právny poradca. Okrem toho sa venuje aj prednáškovej a publikačnej činnosti. Za kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ ho navrhla členka Súdnej rady Petra Príbelská. Súdna rada ho zvolila jednohlasne, všetkými 17 prítomnými členmi. 

"Ak sa dostanete do talára sudcu Všeobecného súdu EÚ, želám vám na neľahkej ceste veľa úspechov, veľa trpezlivosti a pevnej vôle," uviedol predseda Súdnej rady Ján Mazák. "Je pre mňa obrovská česť, že ste mi dali možnosť pokračovať v tejto ceste," reagoval Stec.

Súčasný mandát uplynul 26 národným sudcom Všeobecného súdu EÚ 31. augusta 2022. Slovensko druhé funkčné obdobie zastupoval Juraj Schwarcz, v rokoch 2004 až 2009 to bol Daniel Šváby.

Všeobecný súd EÚ sídli v Luxemburgu

Všeobecný súd EÚ je súčasťou Súdneho dvora EÚ. Funkčné obdobie sudcov je šesť rokov. Rovnako ako Súdny dvor EÚ aj Všeobecný súd EÚ sídli v Luxemburgu. Úlohou všeobecného súdu je poskytovať výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách EÚ. Rozhoduje tiež právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Obrátiť sa naň môžu i jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie.

Súdna rada zvolila Mariána Gibu a Katarínu Šmigovú za kandidátov na ad hoc sudcov ESĽP

Súdna rada SR zvolila v utorok večer dvojicu Marián Giba a Katarína Šmigová za kandidátov na ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Ich kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda. Šmigová považuje ESĽP za najdôležitejší regionálny orgán ochrany ľudských práv. "Aj keď sa niekedy označuje za obeť vlastného úspechu, myslím si, že má stále čo povedať k efektívnej a praktickej ochrane ľudských práv," povedala po zvolení Súdnou radou za kandidátku.

Dekanku Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave a členku Medzinárodnej humanitárnej vyšetrovacej komisie Šmigovú navrhli za kandidátku na ad hoc sudkyňu ESĽP členky Súdnej rady Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren a Dana Jelinková Dudzíková.

Giba zdôraznil, že každá verejná funkcia má byť službou, ku ktorej treba pristupovať s pokorou. "V prípade, že celý proces dospeje do úspešného konca, že by som mal rozhodovať konkrétny prípad, som pripravený všetky svoje sily a schopnosti dať k dispozícii a službe Slovenskej republike," povedal. Vedúceho Katedry ústavného práva na Univerzite Komenského v Bratislave Gibu navrhli za kandidáta na ad hoc sudcu ESĽP členovia Súdnej rady Lucia Berdisová a Andrej Majerník. Giba je okrem iného aj poradcom prezidentky SR Zuzany Čaputovej pre oblasť práva a spravodlivosti.

Ako ďalej uviedol, návrh na kandidatúru vníma ako prejav veľkej dôvery. "V rámci svojej vedeckej, výskumnej, aj publikačnej činnosti sa venujem aj ľudskoprávnym otázkam. S judikatúrou ESĽP som pracoval už v čase svojej dizertačnej práce," dodal.

Ad hoc sudca ESĽP je oprávnený zúčastniť sa na prejednávaní prípadu, ak riadny sudca členského štátu nemôže zasadať v Komore, stiahne sa z prípadu, je uvoľnený z funkcie, alebo ak takýto sudca nie je. Koncom augusta bol za kandidáta na ad hoc sudcu ESĽP zvolený aj advokát Ondrej Laciak.

Viac o téme: SudcaKandidát Súdna radaVšeobecný súd EÚAndrej Stec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu