Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Po sudcovi Filovi aj advokát Dušana Dědečka: Vyhrážky a slovné útoky! Slovákom poslal jasný odkaz

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky.sk / Ramon Leško)

BRATISLAVA - Už je to vyše mesiaca, čo sa v centre Bratislavy, na zastávke Zochova stala tragická nehoda, pri ktorej zomrelo 5 mladých ľudí. Opitému vodičovi, ktorý nehodu spôsobil, hrozí obzvlášť prísny trest. Aj keď v súčasnosti už je stíhaný väzobne, istý čas bol stíhaný na slobode. Jeho advokát Jiří Kučera priblížil, že okrem sudcu sa Slováci vyhrážajú aj jemu.

Tragédia na Zochovej sa stala ešte 2. októbra tohto roku a len pár dní na to sudca prvostupňového súdu Marek Filo rozhodol, že vodič zo zastávky smrti - bývalý športový funkcionár Dušan Deděček bude stíhaný na slobode. Prokurátor voči rozhodnutiu podal sťažnosť a následne sa v polke októbra rozhodlo, že Dědeček bude stíhaný väzobne. Napriek tomu sa však ľudia sudcovi Filovi vyhrážajú, dokonca musel mať aj ochranku.

Archívne VIDEO Dušan Dedeček do väzby nepôjde: Zo súdu doslova ušiel!

Dušan Dedeček do väzby nepôjde: Zo súdu doslova ušiel! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nie je však jediný, kto musí čeliť obdobným slovným útokom a vyhrážkam. Údajne si rovnako situáciou prechádza aj Dědečekov obhajca Jiří Kučera. "Samozrejme, že obhajoba pána Dědečka vyvolala vášne v spoločnosti a negatívne vnímanie aj mojej osoby, a to z dôvodu výkonu obhajoby. S tým, samozrejme, súvisia aj niektoré negatívne písomné prejavy mierené voči mojej osobe. Ako advokát som však povinný, a to zdôrazňujem, uplatňovať ústavné právo klienta na jeho obhajobu," uviedol pre portál hnonline.sk

Ako dodal, v prípade zastupovania Dědečka sa na neho obrátila rodina bývalého športového funkcionára a rozhodol sa ponuku prijať. Podľa jeho slov je Dědeček pripravený prijať trest za svoje skutky, keď šoféroval po hlavnom meste s viac ako 1,6 promile alkoholu v krvi. Keď prvostupňový súd rozhodol, že ho budú stíhať na slobode, doslova pred médiami a verejnosťou ušiel. Podľa Kučeru išlo z jeho strany skratové konanie. Myslí si, že v tom čase, vzhľadom na záujem médií a spoločnosti, celú situáciu nesprávne vyhodnotil.

Po sudcovi Filovi aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk / Ramon Leško)

"Hoci chápem, že táto nešťastná udalosť je celospoločensky ostro sledovaná a emočná, no mám za to, že viaceré mediálne prejavy neboli a nie sú v prospech ani pozostalých rodín, ktorým sa len viac jatria boľavé rany. Musím však uviesť, že konaniu predchádzalo rozhodovanie Okresného súdu Bratislava I o jeho väzobnom stíhaní a len osoby, ktoré boli na mieste prítomné, vedia, aké obavy ohľadne bezpečnosti klienta nastali po vyhlásení rozhodnutia," povedal. 

Vysvetlil, že základná lehota väzby v prípravnom konaní je 7 mesiacov a v prípade potreby ju vie súd predĺžiť. Závisí to od rozsahu vyšetrovania, avšak väzba môže trvať iba nevyhnutný čas. "V tomto konkrétnom prípade predpokladám, že vyšetrovanie bude trvať minimálne dva až tri nasledujúce mesiace.  Ako dlho bude trvať súdne konanie je však predčasné sa v tomto štádiu konania vyjadrovať," uzavrel advokát s tým, že psychický stav jeho klienta zodpovedá väzobnému stíhaniu. 

Viac o téme: Dušan DědečekTragédia na ZochovejJiří Kučera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu