Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Skvelé správy pre budúcich rodičov: Formulár na otcovskú dovolenku je už na svete! TOTO sú podmienky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Budúci aj novopečení rodičia sa konečne dočkali. Dlhoočakávaný formulár na žiadosť o otcovskú dovolenku je konečne na svete a otcovia, ktorí sa v posledných týždňoch stali rodičmi, tak môžu byť 2 týždne so svojou rodinkou doma. Sociálna poisťovňa však upozorňuje, že nie je nutné hneď bežať žiadosť podať.

1. november. Prelomový dátum pre novopečené rodinky. Od tohto dátumu totiž môžu otcovia nastúpiť na otcovskú dovolenku, ktorá má rovnaké podmienky, ako materská dovolenka ženy. A to vďaka schváleniu novely Zákonníka práce. Otec, ktorý si chce túto možnosť nárokovať, musí spĺňať viaceré podmienky, a to, že musí byť nemocensky poistení a byť zamestnaný aspoň 270 dní počas uplynulých dvoch rokov. Žiadať o ňu môžu aj SZČO či dobrovoľne nemocensky poistená osoba, či tí, ktorým vznikol nárok na otcovské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote.

Archívne VIDEO Náklady na rodičovský bonus sú maximálne 550 miliónov eur, tvrdí Krajniak

Náklady na rodičovský bonus sú maximálne 550 miliónov eur, tvrdí Krajniak (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Otcovská dovolenka môže byť maximálne 2 týždne počas prvých 6 týždňov od narodenia dieťaťa. Toto obdobie sa predlžuje o kalendárne dni, počas ktorých bolo dieťa prijaté do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia zo zdravotných dôvodov na strane dieťaťa alebo jeho matky, ak deň prijatia spadá do obdobia šiestich týždňov odo dňa pôrodu. Nesleduje sa pritom, či matka dieťaťa zároveň poberá materské alebo rodičovský príspevok, rovnako ani zaplatenie poistného na nemocenské poistenie zamestnávateľom v prípade zamestnanca. 

Na toto pozor

Samotná žiadosť je pritom rozdelená na dve časti - samotnú žiadosť, kde otec vypĺňa svoje meno, rodné číslo, dátum od kedy do kedy si čerpá otcovskú dovolenku a meno a rodné číslo dieťaťa. Túto žiadosť potvrdí zamestnávateľ, pričom určí aj posledný deň, ktorý žiadateľ pracoval. Rovnako treba vyplniť aj vyhlásenie poistenca, kde vyplní svoje meno, korešpondenčnú adresu, zamestnávateľa, to, či chce zaslať peniaze na účet či poštovou poukážkou. Rovnako musí určiť, či si nárok o nemocenské uplatňuje, či neuplatňuje aj z iného nemocenského poistenia, pričom pri každom treba vyplniť nové tlačivo. 

Skvelé správy pre budúcich
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Sociálna poisťovňa)

Po tom, ako tlačivo potvrdí zamestnávateľ, musí ho poistenec zaniesť na pobočku Sociálnej poisťovne. "Ak ide o zamestnanca, tak príslušnou je pobočka podľa sídla zamestnávateľa. Ak ide o zamestnanca v ochrannej lehote (teda  spravidla do 7 sedem dní po zániku nemocenského poistenia), tak žiadosť predkladá v pobočke podľa sídla posledného zamestnávateľa. Ak ide o samostatne zárobkovo činnú osobu alebo dobrovoľne nemocensky poistenú osobu, tak v pobočke podľa miesta trvalého pobytu," upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Tí, ktorí si nevedia tlačivo vytlačiť zo stránky poisťovne, ho nájdu aj v pobočkách inštitúcie. Má názov Žiadosť iného poistenca o materské, nie je číslovaný, a teda netreba žiadať pobočku o tlačivo, vysvetlila poisťovňa.

Skvelé správy pre budúcich
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Sociálna poisťovňa)

    
Kontúr upozornil, že žiadosť netreba podávať hneď po prvom novembri. Tí, ktorí už dieťa majú, tak môžu urobiť aj spätne, stačí ju doručiť v priebehu novembra alebo neskôr, keďže dávky sa vyplácajú pozadu a nevyužitý nárok na výplatu otcovského po začiatku novembra tohto roku si môže poistenec uplatniť spätne do troch rokov. V prípade, ak otec očakáva prírastok do rodiny neskôr, napríklad ku koncu novembra, je potrebné o zámere informovať svojho zamestnávateľa. Ak sa má dieťa narodiť k 20. novembru, tak predbežný dátum nástupu určiť v okolí tohto termínu. Poisťovňa pritom rozhodne o nároku na dávku v zákonom stanovenej 60-dňovej lehote. Poistencovi ju vyplatí do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom trval nárok na dávku.

      

Viac o téme: TlačivoSociálna poisťovňaOtcovská dovolenkaBudúci rodičia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu