Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Okolo navyšovania rozpočtu na tento rok bol zbytočný cirkus, tvrdí publicista

Juraj Hrabko Zobraziť galériu (3)
Juraj Hrabko (Zdroj: TASR – Štefan Puškáš)

BRATISLAVA - Ak by si vládna menšina od začiatku uvedomovala, že bez podpory SaS štátny rozpočet na tento rok nenavýši a bola ochotná akceptovať jej podmienky, parlament sa mohol vyhnúť opakovanej obštrukcii. Tvrdí publicista Juraj Hrabko.

"Myslím si, že to bol úplne zbytočný cirkus. Menšinová vláda nemôže vládnuť, pokiaľ si nezíska väčšinu v parlamente. SaS povedala podmienky, za ktorých je ochotná hlasovať za novelu štátneho rozpočtu, a keď vláda podmienky splnila, SaS dodržala svoj sľub a zahlasovala za to," konštatoval Hrabko. Dôkazom, že ad hoc dohody uzatvárané v parlamente platiť môžu, je podľa neho aj aktuálne zvolenie Petra Pčolinského (Sme rodina) na post podpredsedu parlamentu.

Okolo navyšovania rozpočtu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Je potrebne posilniť policajný zbor 

V súvislosti s dvojnásobnou vraždou na Zámockej ulici v Bratislave premiér Eduard Heger (OĽANO) vyhlásil, že bude potrebné riešiť posilnenie policajného zboru o desiatky expertov na počítačovú kriminalitu, posilniť materiálno-technické zázemie na odhaľovanie takýchto hrozieb, ale zintenzívniť aj výchovu na školách a posilniť práva osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. "Je to plné emócií. Nedá sa to len tak vystreliť, ako to urobil pán premiér. Koniec – koncov, o opatreniach by nemal hovoriť, ale mal by ich realizovať. Na opatrenia tohto typu premiér nepotrebuje súhlas v parlamentu, drží ich v rukách výkonná moc," reagoval Hrabko.

Okolo navyšovania rozpočtu na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V praxi podľa neho parlament mohol pomôcť LGBTI+ komunite napríklad schválením novely Občianskeho zákonníka z dielne SaS, ktorá zakotvovala inštitút partnerského spolužitia, návrh však poslanci nepustili ani do druhého čítania. "Ani ja netvrdím, že návrh SaS bol dokonalý. Ale dal sa pozmeňujúcimi návrhmi upraviť v druhom čítaní podľa vôle parlamentu. Na to práve to druhé čítanie slúži. A tento vecný problém, ktorý treba riešiť, je tu už roky," uzavrel.

Viac o téme: PublicistaJuraj HrabkoNavyšovanie rozpočtuVražda na Zámockej ulici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu