Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Terorista zo Zámockej: Naď prehovoril o akciách tajných služieb! S FBI ulovili podobného extrémistu zo Slovenska

Naď tvrdí, že komunitu, ku ktorej sa nebohý vrah hlásil, nie je nič nové. Zobraziť galériu (3)
Naď tvrdí, že komunitu, ku ktorej sa nebohý vrah hlásil, nie je nič nové. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar, 4chan.org)

BRATISLAVA - Už bezprostredne po tragickom skutku na Zámockej ulici pri Teplárni sa na sociálnych sieťach aj vo verejnom diskurze rozpútala debata o tom, či vraha mohli vopred odhaliť spolu s jeho extrémistickými motívmi. Odpoveď na túto otázku je od viacerých predstaviteľov negatívna. Nad touto vecou sa zamyslel aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), ktorý síce zopakoval tie isté slová, no komunita, ku ktorej sa nebohý atentátnik hlásil vraj nie je pre nich nič nové!

archívne video

K stredajšej streľbe na Zámockej sa vyjadril aj Lipšic: Vrah doma nechal list na rozlúčku a aj vražednú zbraň! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Naď svoje myšlienky zhrnul v poslednom statuse s tým, že nebohého Juraja K. v radoch extrémistov pred samotným skutkomn neevidovali. Komunita, ku ktorej sa však vyšetrovatelia po spáchaní vraždy dostali a ku ktorej sa Juraj hlásil, však vraj nie je nič nové a poznajú ju.

Parťák s prezývkou Slovakbro, ktorý sa vyskytol aj v manifeste vraha

Minister však presúva pozornosť na nedávny prípad zatknutia nebezpečného pravicového extrémistu, ktorý vystupoval pod, dnes už známou prezývkou. "Na jar sme potvrdili, že Vojenské spravodajstvo na základe svojej činnosti v boji proti extrémizmu a terorizmu a v spolupráci s FBI a tiež českými partnermi identifikovalo nebezpečného extrémistu, ktorý v prostredí internetu vystupoval pod prezývkou SlovakBro a bol tiež v hľadáčiku viacerých krajín sveta. Najmä pre jeho vyzývanie k závažnej trestnej činnosti vrátane extrémizmu a terorizmu. Bol to 22-ročný Slovák. Na základe našich spravodajských informácií ho NAKA zadržala a aktuálne je v riešení OČTK," píše Naď.

Obidvaja boli pravdepodobne členmi militantného akceleracionizmu

Spomínaný Slovakbro nie je len tak nejakým pravicovým extrémistom. Z jeho činnosti si dokonca podľa všetkého bral inšpiráciu aj mŕtvy vrah zo Zámockej. "Práve na osobu SlovakBro sa vo svojom “manifeste” odvoláva aj vrah zo Zámockej. Je teda pravdepodobné, že obaja boli súčasťou tej istej medzinárodnej komunity pravicových extrémistov, tzv. militantného akceleracionizmu. Ich snahou je “akcelerovať” vývoj spoločnosti smerom k chaosu a tzv. rasovej očiste, z ktorej podľa ich názoru má vzísť nový poriadok," vysvetľuje minister.

Streľba na Zámockej
Zobraziť galériu (3)
Streľba na Zámockej  (Zdroj: Reprofoto/TV JOJ)

Sledovanie komunity prebiehalo, meno vraha sa však neobjavilo

Rezort potvrdzuje, že túto komunitu ostro monitorujú. "Konkrétne o osobe vraha Juraja K. sme však nemali spravodajské informácie, a teda o jeho osobe sme ich ani nikomu neposlali," pokračuje Naď. 

Terorista zo Zámockej: Naď
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Faktom však je, že nie je reálne možné zachytiť jednotlivcov, ktorí sa nijako neprejavujú a následne spáchajú teroristický akt či závažný trestný čin," vysvetľuje dianie šéf rezortu. "Záleží od výchovy rodičov. Čo sa asi také doma naučil tento jedinec od otca, ktorý sa hlásil k mnohým nechutným, nenávratným (extrémistickým?) nazorom nielen Harabina, za ktorého stranu aj kandidoval, ale aj iných pomýlencov, ktorí na internete vyzývajú k nepokojom, búria proti rôznym menšinám (nielen ale aj proti LGBTI) a tiež proti politikom či dokonca lekárom kvôli Covidu. Je naozaj načase, aby boli šíritelia tohto hnusu a nenávisti riešení. Klamú, burcujú ľudí, šíria nenávisť, vyhrážajú sa všetkým, vrátane smrti. Je čas voči nim konať rázne. Toto nie je sloboda slova či názoru, toto je nebezpečný extrémizmus, ktorý vedie k hrozným činom," varoval minister.

Viac o téme: VrahTepláreňJaroslav NaďZámocká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu