Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Chcel vyvraždiť spolužiakov a učiteľov? Polícia obvinila len 14-ročného chlapca! Do školy si vzal sekeru

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MNÍŠEK NAD HNILCOM - Polícia v utoroko informovala, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie mladistvej osobe z obce Mníšek nad Hnilcom pre prípravu obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Len 14-ročný chlapec si mal do školy priniesť sekeru, ktorou údajne chcel vyvraždiť spolužiakov a učiteľov. Matka tomu neverí.

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry zadržali žiaka základnej školy, ktorý si do nej priniesol sekeru. Podľa polície ňou chcel 14-ročný chlapec zavraždiť spolužiakov a učiteľov. "Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry zadržali v piatok podozrivú osobu a súbežne vykonávali aj ďalšie procesné úkony potrebné na zdokumentovanie prípadu. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry následne vzniesol obvinenie mladistvej osobe z obce Mníšek nad Hnilcom pre prípravu obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Podľa zistení polície mal jeho útok smerovať proti viacerým osobám spolužiakov a pedagógov základnej školy, ktorú navštevuje. Vyšetrovateľ spracoval návrh na väzobné stíhanie obvineného. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie,“ informovala v utorok policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.

Matka je z toho v šoku a neverí, že jej jediný syn by bol toho schopný. "Je to môj jediný syn a som slobodná matka. Alex rád spieval, natáčal videá a hrával aj futbal, bol obrancom. Do školy chodil rád, mal dobré znamky a neviem, čo to má znamenať," uviedla pre Nový čas jeho matka Jana. Tá si myslí, že za celým jeho konaním by mohol byť skrat. 

Streľba na Zámockej

Video nie je vhodné pre maloletých a citlivé povahy

archívne video

Streľba na Zámockej (Zdroj: Tip čitateľa)

"Prečo si zobral sekeru, ktorou sa vôbec nevystatoval, to neviem, ale určite nechcel nikomu ublížiť. Ja by som skôr za tým videla nejaký skrat. V škole sa jednoducho muselo niečo stať. Neviem, čo bolo, ale čo keď bol šikanovaný? Zrejme spolužiakmi z triedy alebo z iných tried. Neviem, či sa mu nevysmievali, lebo mal zdravotné problémy. Boli psychického rázu, bral aj lieky a mal také migrénové záchvaty,“ opísala jeho matka. Chlapec mal chodiť k neurológovi. Chlapec je momentálne zadržaný, má aj advokáta. Škola sa k prípadu vyjadriť nechcela.

Gröhling: Prevenciu pred extrémizmom je nutné podporiť už na školách 

Prevenciu pred extrémizmom je nutné podporiť už na školách, tvrdí to bývalý minister školstva a podpredseda SaS Branislav Gröhling. Tvrdí, že ešte pod jeho vedením rezort školstva navrhoval riešiť túto oblasť cez systém podporných opatrení. 

Zahŕňal prevenciu pred extrémizmom, radikalizáciou násilím či šikanou, ako aj spôsoby, ako pomôcť žiakom so zdravotným znevýhodnením či s nadaním. Na jeho presadenie je však potrebná aj personálna podpora škôl. "Vo svetle uplynulých udalostí je dôležité v školstve posilniť aktivity na predchádzanie extrémizmu a radikalizácie. Okrem rodiny a rovesníkov má na dieťa veľký vplyv aj škola a nemali by sme to podceňovať. Škola dokáže žiaka naučiť hodnotám a rešpektu k ostatným," povedal Gröhling.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (2)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na prevenciu extrémizmu sa zameriaval aj katalóg podporných opatrení. Podporu pre žiakov rozdeľoval na všeobecnú, cielenú a špecifickú. V rámci všeobecnej pomoci, ktorú má dostávať každý žiak, sú súčasťou aj povinné preventívne aktivity zamerané na predchádzanie extrémizmu, násilia a šikany. "Na presadenie takejto systémovej podpory žiakov však školy potrebujú aj personál. A to najmä v podobe asistentov, či školských psychológov, s čím ale rozpočet pre školstvo nepočíta," uviedol Gröhling.

Bývalý šéf rezortu školstva hovorí, že ministerstvo môže spraviť aj okamžité kroky na zlepšenie situácie v reakcii na spoločenské dianie a tragédie posledných týždňov. Pýta sa, prečo ministerstvo doteraz neurobilo v tejto veci nič. "Školy mohli dostať kompletný zoznam poradní a združení, ktoré robia vzdelávacie aktivity na prevenciu radikalizácie, násilia, šikany a rizikového správania. Zároveň je možné zozbierať príklady dobrej praxe zo samotných škôl: pravidlá fungovania, nastavenie školskej kultúry, vzdelávacie aktivity, ktoré je možné robiť na bežných hodinách a ktoré predchádzajú radikalizácii mládeže," uzavrel.

Viac o téme: VraždaSekeraPolícia úkladná vraždaObvinenie NAKA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu