Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE O streľbe na Zámockej prehovoril Lipšic: Vyšetrovanie bleskovo prebrala NAKA, v hre je aj TERORIZMUS!

Lipšic sa vyjadril k streľbe na Zámockej. Zobraziť galériu (5)
Lipšic sa vyjadril k streľbe na Zámockej. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Niekoľko dní po tragédii na Zámockej ulici pri klube Tepláreň sa konečne vyjadrila aj špeciálna prokuratúra na čele so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. O prípade sme sa po dnešku dozvedeli ďalšie nepríjemné detaily, napríklad to, že celý čin možno o pár dní môžu prekvalifikovať až na na trestný čin terorizmu. Momentálne vieme aj to, že vrah nechal doma list na rozlúčku, či to, že zbraň bola nájdená u neho doma.

VIDEO Tlačová konferencia Daniela Lipšica a šéfa NAKA Ľubomíra Daňka:

K stredajšej streľbe na Zámockej sa vyjadril aj Lipšic: Vrah doma nechal list na rozlúčku a aj vražednú zbraň! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Špeciálna prokuratúra začala tlačovú konferenciu s tým, že obetiam vyjadrili úprimnú sústrasť a tretej zranenej osobe zaželali skoré zotavenie.

Daniel Lipšic
Zobraziť galériu (5)
Daniel Lipšic  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Osoby, ktoré boli nešťastnými účastníkmi masakra

Po Lipšicovom úvode prebral informovanie do svojich rúk šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko. "Pred podnikom došlo k usmrteniu Juraja V. z Prievidze a Matúša H. z okolia Dunajskej stredy a osoba ženského pohlavia Radoslava T.," povedal Daňko s tým, že nevylúčil prekvalifikovanie skutku tragickej streľby v Bratislave na trestný čin terorizmu.

Ľubomír Daňko
Zobraziť galériu (5)
Ľubomír Daňko  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktuálne ju vyšetrujú ako úkladnú vraždu z osobitného motívu. Potvrdil, že dôvodom útoku mala byť nenávisť k osobám s inou sexuálnou orientáciou. So spoluprácou pri vyšetrovaní má pomôcť Europol aj FBI. Príslušníci NAKA boli na mieste už o 19:32. "Po prvotnej obhliadke a analýze bolo zistené, že ide o podozrenie z úkladnej vraždy. Preto prevzal prípad vyšetrovateľ NAKA. Bezodkladne bol informovaný aj doktor Daniel Lipšic. Začalo trestné stíhanie z obzvlášť závažného trestného činu úkladnej vraždy," pokračoval Daňko.

Ľubomír Daňko (vľavo), Branko Kišš (stred) a Daniel Lipšic (vpravo)
Zobraziť galériu (5)
Ľubomír Daňko (vľavo), Branko Kišš (stred) a Daniel Lipšic (vpravo)  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

S obeťami sa nepoznal, zbraň našli v mieste bydliska vraha

Z vyšetrovania podľa neho nevyplýva, že by sa podozrivý poznal s poškodenými. "Podozrivým je Juraj K., vek 19 rokov, bytom v Bratislave. Bola zaistená strelná zbraň kalibru 45 s laserovým zameriavaním. Zbraň bola zaistená v mieste bydliska podozrivého. Preukázalo sa, že ide o tú istú zbraň, ktorá bola na mieste skutku  použitá. Ide o zbraň, ktorú mal v legálnej držbe príbuzný podozrivého," pridáva ďalšie detaily Daňko. Podozrivý dokonca podľa jeho záverov zanechal doma aj list na rozlúčku.

Vraha našli so strelným poranením na hlave

Podozrivý bol následne vypátraný na základe presného zadania občanom na linke 158, za čo sa účastníci tlačovky občanovi poďakovali. "V rámci vypátrania tela bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenia a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Vec vyšetruje vyšetrovateľ odboru Bratislava. Smrť podozrivého je prikladaná strelnému poraneniu hlavy, pravdepodobne v dôsledku samovraždy. Spolupracujeme s FBI, Europolom a okolitými orgánmi krajín," uzavrel Daňko.

Dianie na účte na Twitteri vraha bolo až do okamihu vraždy neverejné

Informovanie prebral následne prvý viceprezident PZ Branko Kišš. "Polícia nemala informácie, že by táto osoba inklinovala k násilnému extrémizmu. Nedostali sme túto informáciu ani od občanov, ani zo škôl a nezistili sme to ani z vlastnej činnosti," povedal Kišš na tlačovej konferencii. Twitterový účet podozrivého bol navyše podľa Kišša až do spáchania skutku neverejný.

Branko Kišš
Zobraziť galériu (5)
Branko Kišš  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nestrieľal prvýkrát, v minulosti bol aj s príbuzným na strelnici

"Niekedy sú také prípady, ktorým sa nedá zabrániť. Budeme sa snažiť poučiť z tohto prípadu a zabezpečiť, aby sa takéto prípady v budúcnosti nestali. Je to však veľmi obtiažne, pokiaľ ide o takéhoto páchateľa," pripúšťa Kišš. Strelec navyše podľa záverov vyšetrovateľov nestrieľal prvýkrát a dokonca pracujú aj s informáciou, že rodinný príbuzný vraha viackrát zobral v minulosti na strelnicu.

Viac o téme: VraždaTlačová konferenciaDaniel LipšicTepláreňZámockáŠpeciálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu