Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MDV pripravuje nový zákon: Zjednotenie podmienok verejnej osobnej dopravy a cestovanie na jeden cestovný doklad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Tarifné a prepravné podmienky medzi železničnou dopravou, prímestskou autobusovou dopravou a mestskou hromadnou dopravou by sa mali zjednotiť. Cieľom je umožniť cestovanie na jeden cestovný doklad všetkými prostriedkami verejnej osobnej dopravy vo verejnom záujme. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR pripravuje návrh zákona o verejnej osobnej doprave, ktorý to má riešiť. Predbežná informácia o pripravovanej právnej norme bola zverejnená na legislatívno-právnom portáli Slov-lex. Pripomienkové konanie by sa malo začať v decembri.

Návrh zákona bude podľa rezortu dopravy v súlade s programovým vyhlásením vlády a míľnikom Plánu obnovy a odolnosti SR. Výsledkom má byť zlepšenie koordinácie a nadväzností jednotlivých druhov dopravy prevádzkovanej vo verejnom záujme prostredníctvom koordinačného orgánu vo verejnej osobnej doprave (Národná dopravná agentúra), podpora integrovaných dopravných systémov, zjednodušenie dopravno-plánovacieho procesu a celkové zvýšenie efektivity spolu so zvýšením atraktivity systému verejnej osobnej dopravy.

MDV pripravuje nový zákon:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

MDV poukázalo na to, že autobusová a železničná doprava sú v mnohých regiónoch nekoordinované, bez nadväznosti a možnosti garantovaných prestupov. "V súčasnosti môže dochádzať k súbehom železničných a autobusových liniek premávajúcich v rovnakom čase po rovnakej trase, čo neprimerane zaťažuje rozpočet verejnej správy," podotkol rezort dopravy v materiáli.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Dlhodobo sa podľa ministerstva znižuje podiel verejnej osobnej dopravy na celkovej deľbe prepravnej práce na úkor individuálnej automobilovej dopravy. Systém verejnej osobnej dopravy je zároveň pre potenciálnych cestujúcich neatraktívny a chýba jednotná koncepcia v objednávaní dopravných výkonov pre celé územie Slovenska.

Viac o téme: ZákonCestovanie Ministerstvo dopravy a výstavbyZjednotenie podmienok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu