Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ministri na dne! Počas rokovania sa dozvedeli zlé správy: Toto vaše manželky nepredýchajú

Ministri prídu o časť platu. Zobraziť galériu (7)
Ministri prídu o časť platu. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Kríza a verejné zadlženie už začína byť problém aj pre vedúce osobnosti na Úrade vlády. Dlh začína prekračovať kritickú hranicu a to znamená problém. Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom slovenskej vlády zmrazujú platy na minuloročnej úrovni. Aktuálna výška dlhu presahujúceho 60 % hrubého domáceho produktu (HDP) aktivovala pravidlá tzv. dlhovej brzdy. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR a ministri budú musieť časť platov vracať. Teraz už len čakajú na číslo účtu, kam budú peniaze posielať späť.

VIDEO Vedúci Úradu vlády povedal prečo a o koľko vlastne ministri na platoch prídu:

Vedúci Úradu vlády Jakab priblížil, prečo došlo k náhlemu skresaniu platov ministrov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomenul, že v apríli tohto roka európsky štatistický úrad Eurostat zverejnil informáciu, podľa ktorej pomer dlhu verejnej správy k HDP v roku 2021 dosiahol na Slovensku hodnotu 63,1 %, čím prišlo k prekročeniu horného limitu dlhu verejnej správy. Znamená to, že v zmysle zákona o rozpočtovej zodpovednosti začína platiť tzv. dlhová brzda. Vedúci Úradu vlády Július Jakab pre médiá povedal, že ministri tak na páskach prídu o 315 eur.

Toto sa za celú dobu republiky nestalo

Jedným z jej mechanizmov je aj zníženie platov členov vlády na úroveň ich platov v predchádzajúcom rozpočtovom roku. Zníženie platov nadobudlo účinnosť od 1. mája 2022. Z toho podľa ÚV SR vyplýva, že preplatok v celkovej výške asi 880 eur bude členom vlády štandardne zúčtovaný. Podľa Jakaba ide o stav, ktorý ešte za dobu existencie republiky nenastal.

Ministri na dne! Počas
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ÚV SR dodal, že výška platu člena vlády je vo všeobecnosti určená zákonom o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov ako 1,5-násobok platu poslanca. Dlhová brzda určená zákonom o rozpočtovej zodpovednosti teda zmrazila plat člena vlády od 1. mája 2022 na úroveň 1,5-násobku platu poslanca v roku 2021.

A čo hovoria na zmrazenie platov samotní ministri? Nuž, pozrite sa sami.

Eduard Heger, premiér, dočasný minister školstva (ad interim)

Ministri na dne! Počas
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"To nie je na nás. Tu sú jasné, zákonom stanovené mechanizmy. Všetko, čo zákon hovorí, čo sa napĺňa v lehotách zákona tak, ako to zákon hovorí."

Andrej Doležal, minister dopravy

Andrej Doležal
Zobraziť galériu (7)
Andrej Doležal  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nezaznamenal som to, dnes sme dostali informáciu od Úradu vlády, že by sme mali vrátiť časť našich miezd. Neviem, ako sa moja mzda vypočítava, nechávam to na nich. Ak bude treba niečo vrátiť, tak vrátim. Vôbec do toho nezasahujem. Nevysvetlil, prečo s tým odrazu prišiel, len povedal, že časť z platov budeme musieť vrátiť."

Milan Krajniak, minister práce

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (7)
Milan Krajniak  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Úrad vlády nás dnes o tom informoval. Rešpektujem to a budem sa riadiť pokynmi, kam mám peniaze vrátiť. Neviem, dostal sme takúto informáciu, myslím, že je to 880 eur, ktoré máme vrátiť za obdobie tohto roka. Keď dostanem číslo účtu, tak to vrátim."

Veronika Remišová, vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (7)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Upozornil nás kolega z Úradu vlády, že máme vrátiť nejakú pomernú časť platu. Akonáhle príde číslo účtu, tak tie peniaze vrátime. Nebude to žiadny problém. Počula som to prvýkrát na vláde. Ak to budem vedieť, budem vám vedieť povedať dokonca aj sumu."

Viliam Karas

Ministri na dne! Počas
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ja neviem aký mám plat. Nešiel som tam kvôli platu. Mal som a mám ešte veľmi úspešnú kanceláriu. Toto našťastie nebolo kritérium."

Viac o téme: PlatyMinistriIgor MatovičViliam KarasEduard HegerKarel HirmanRastislav KáčerJúlius Jakab
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu