Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Spúšť po búrke: Namiesto zabíjačky zápasili s vodou

Ján Gomboš sa iba smutne prizeral, ako mu voda zatápa dom. Zobraziť galériu (3)
Ján Gomboš sa iba smutne prizeral, ako mu voda zatápa dom.

NOVOSAD - Už tretíkrát za posledný rok obyvateľov Karnej ulice v Novosade pri Trebišove zaliala voda. Piatková dvojhodinová prietrž mračien však bola najhoršia. Pani Mária Gombošová (73) si za celý život niečo také nepamätá. Posledná povodeň zaplavila všetko. Úrodu, pivnice, čo je však najhoršie i studne a žumpy. Namiesto zabíjačky Gombošovci cez víkend zachraňovali majetok.

„Mám 73 rokov, no takúto spúšť si nepamätám. Bývali tu záplavy, no tá tohtoročná je najničivejšia. Predtým k nám chodili z celého Novosadu po vodu, takú dobrú studňu sme mali. Dnes je zaliata a my musíme vodu na pitie kupovať,“ smutne konštatuje Mária Gombošová (73). Spolu so synom a nevestou plánovali na sobotu zabíjačku. Namiesto toho od piatka čistia nánosy bahna po búrke.

„Prasa si predĺžilo život minimálne o týždeň,“ hovoria dnes už so smiechom manželia Gombošovci. Celý víkend čerpali z pivnice vodu, vyhadzovali blato a zachraňovali, čo sa dalo. „Zalialo i plynový kotol, zemiaky, čo som zasadil v piatok sú pod blatom a zasiaty petržlen možno bude niekde u susedov,“ zratúva škody Ján Gomboš (46). Spolu so susedmi sa snažia vrátiť život do normálnych koľají. Všetci vidia problém v melioračnom kanáli Figovka.

„Studňu treba aspoň trikrát vytiahnuť, niekoľkokrát vydezinfikovať, urobiť rozbor a až potom budeme mať opäť pitnú vodu. Ak sa ten kanál nevyčistí, môže sa to stať pri každom veľkom daždi,“ mávne rukou Peter Čičura (40) z Novosadu. Starosta po minuloročných záplavách v máji a júni oslovil aj majiteľa kanálu. „Majiteľ prisľúbil nápravu, nič sa však nestalo. Obec nemá fi nancie na vyčistenie kanála. Zvažujeme aj trestné oznámenie. Keby bol kanál vyčistený, búrka by nemusela mať také hrozivé následky,“ tvrdí starosta Novosadu Ján Kapajka (50).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu