Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Druckerovcom došla trpezlivosť: Nech premiér zvolá hlasovanie o dôvere vláde, potom uvidíme, kto hrá divadlo!

Druckerovci chcú, aby premiér zvolal hlasovanie o dôvere vláde. Zobraziť galériu (3)
Druckerovci chcú, aby premiér zvolal hlasovanie o dôvere vláde. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Politickou povinnosťou vlády Eduarda Hegera je požiadať poslancov parlamentu znova o dôveru. Podľa predsedu strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáša Druckera je to jednoduchý, ústavne čistý a poctivý spôsob, ako po očakávanom odchode SaS z vlády ukončiť súčasné koaličné divadlo. Strana to uviedla na utorkovej tlačovej konferencii.

archívne video

Heger by mal v parlamente zvolať hlasovanie o dôvere jeho vláde, inak je to divadlo, odkazuje Dobrá voľba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Základnou otázkou je, či bude mať vláda od septembra väčšinu v parlamente. „A ľudia majú právo vedieť, ktorí poslanci budú túto väčšinu tvoriť,“ zdôraznil Drucker. Existuje elegantný návod na zodpovedanie všetkých otázok, o ktorých sa špekuluje. Pozná ho Ústava v článku 114 odseku 2: “Vláda môže kedykoľvek požiadať̌ Národnú radu Slovenskej republiky o vyslovenie dôvery.” 

Druckerovcom došla trpezlivosť: Nech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Druckera je politickou povinnosťou vlády o dôveru požiadať. „Dozvedeli by sme sa, o koho sa opiera politicky nová vláda, ktorá bude v nikým nekontrolovaných rukách dvoch ľudí: Igora Matoviča a Borisa Kollára,“ vysvetlil. Odpoveď by dostali aj tí poslanci zvolení na kandidátkach OĽaNO a Za ľudí, ktorí sa obávajú, či sa neocitnú v tichej koalícii s fašistami.

Volič má právo vedieť, či niekto vie spravovať štát

Voliči majú právo vedieť, kto im vládne, či bude schopný spravovať štát, a čo bude schopný do volieb urobiť. „Obzvlášť v situácii, keď je v susednej krajine vojna, ceny za potraviny a energie prudko rastú, hrozí zastavenie dodávok plynu a stabilita slovenskej ekonomiky je ohrozená,“ zdôraznil člen predsedníctva strany Rado Baťo.

Druckerovcom došla trpezlivosť: Nech
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Premiér Eduard Heger má inokedy plné reči o slušnosti, transparentnosti a kultúre úcty. Keď sa to týka iných. „Teraz je jeho povinnosťou Slovensku ukázať, že slušnosť, transparentnosť a úctu k voličom pozná aj vtedy, keď ide o jeho vlastnú funkciu,“ dodal Baťo. Využitie ústavnej možnosti opätovne požiadať o dôveru je najlepší spôsob, akým môže Hegerova vláda ukončiť všetky špekulácie o svojej podpore a svojom politickom mandáte. 

Viac o téme: VládaDôveraAlojz HlinaRado BaťoTomáš DruckerDobrá voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu