Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Štatistika za jún: Na Slovensku zomrelo najmenej ľudí za dva roky! TOTO je najčastejšia príčina

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages)

BRATISLAVA - Na Slovensku v júni zomrelo 4104 ľudí, čo je najmenej za posledných 24 mesiacov. Najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby obehového systému. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých a príčinách úmrtí v júni 2022, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celková nadúmrtnosť sa znížila na jedno percento. V porovnaní s hodnotou päťročného priemeru rokov 2015 až 2019 zomrelo o 1,1 percenta ľudí viac. "Situácia v počte zomretých sa už druhý mesiac priblížila k stavu z predchádzajúcich rokov," skonštatovala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická. Najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby obehového systému (45 percent), nasledovali nádory (27 percent).

Najhoršia situácia bola v Trnavskom a Košickom kraji

Medzi päticou najčastejších príčin boli tiež choroby dýchacej sústavy (7 percent), tráviacej sústavy (6 percent) a vonkajšie príčiny úmrtí (5 percent). Na následky ochorenia COVID-19 zomrelo v júni 31 ľudí, bolo desiatou najčastejšou príčinou. Vyšší počet zomretých oproti päťročnému priemeru pred pandémiou zaznamenali v štyroch krajoch Slovenska. Najhoršia situácia bola v Trnavskom a Košickom kraji, kde bol počet úmrtí vyšší než priemer o viac ako 10 percent.

Najpočetnejšou skupinou v počte zomretých boli ľudia starší ako 64 rokov

"Oproti májovým hodnotám sa situácia v miere nadúmrtnosti zhoršila len v jednom kraji, a to v Košickom. Naopak, v porovnaní s májom bolo najvýraznejšie zlepšenie situácie v Banskobystrickom kraji," ozrejmil úrad. Podpriemerný počet zomretých evidovali u osôb v produktívnom veku, teda od 15 do 64 rokov.

Štatistika za jún: Na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ŠÚ SR)

Najpočetnejšou skupinou v počte zomretých boli ľudia starší ako 64 rokov. "V rámci tejto vekovej skupiny vo vyššom počte zomierali mladší seniori (65 – 74 rokov), ich nadúmrnosť dosiahla až 19 percent, kým u starších seniorov bola nadúmrtnosť len na úrovni 2 percent," dodal ŠÚ SR.

Štatistika za jún: Na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Viac o téme: úmrtiaŠtatistikySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu