Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podmanický zavolal na oslavy v Starej Bystrici SĽUK aj známu kapelu: Účasť zrušili! Tvrdá kritika, TOTO je dôvod

SĽUK Zobraziť galériu (3)
SĽUK (Zdroj: Matúš Lago)

STARÁ BYSTRICA – Zrušili účasť. Nasledujúci víkend sa majú na severe Slovenska konať oslavy zvrchovanosti Slovenska, ktoré sú v posledných hodinách veľmi rozoberané. Dôvodom je zrušenie účasti ako známej slovenskej kapely, tak aj ľudového súboru. Dôvod má byť jednoduchý – politická angažovanosť v udalosti.

Oslavy zvrchovanosti Slovenska sa majú v piatok a sobotu konať v Starej Bystrici v okrese Čadca. Ide o obec, ktorú riadi člen strany strany Smer-SD Ján Podmanický. Ten je rovnako členom klubu strany v parlamente. Má ísť o 18. ročník, pričom ho organizuje obecný úrad Stará Bystrica, spoluorganizátorom má byť strana Smer či Kysucké kultúrne stredisko v Čadci. Podujatie podpori aj Žilinský samosprávny kraj na čele s Erikou Jurinovou. A organizátori lákali ľudí na veľmi zaujímavý program – vystúpiť mala skupina Peter Bič Project, ktorá je v posledných rokoch mimoriadne populárna. Lákadlom mal byť aj folklórny súbor SĽUK. Avšak ani jeden sa na podujatí nezúčastní. Dôvody vysvetlili na sociálnej sieti.

Drahí priatelia, dňa 16. 7. mala naša kapela Peter Bič Project vystúpiť v Starej Bystrici. Keďže nás o charaktere podujatia z neznámych dôvodov organizátor neinformoval a dozvedeli sme sa o ňom až z Vašich správ a po zhliadnutí plagátu, rozhodli sme sa samozrejme našu účasť zrušiť! Hráme s láskou pre našich fanúšikov, nie pre politikov, a tak to aj zostane. Z toho dôvodu teda kapela Peter Bič Project 16.7. na podujatí v Starej Bystrici NEVYSTÚPI,“ napísala kapela.

 

Drahí priatelia, dňa 16.7. mala naša kapela Peter Bič Project vystúpiť v Starej Bystrici. Keďže nás o charaktere...

Posted by Peter Bič Project on Sunday, July 10, 2022

Rovnako vo veci postupoval aj folklórny súbor. Ten sa odvoláva na porušenie zmluvy o umeleckom vystúpení. Súbor totiž nechcel, aby bol ich názov spájaný so spoločnosťou či politickou stranou alebo organizáciou.

„Dňa 16. júla 2022 mal Slovenský ľudový umelecký kolektív vystúpiť na oslavách zvrchovanosti v obci Stará Bystrica. Z medializovaných vystúpení, ako aj z webovej stránky obce Stará Bystrica, sme sa dnes dozvedeli, že obec porušila čl. 3 bod 6 Zmluvy o umeleckom vystúpení, v ktorom je požiadavka, aby nedošlo v priebehu realizácie predmetu zmluvy k spájaniu názvu SĽUK ani jeho loga so žiadnou spoločnosťou, politickou stranou alebo organizáciou. Takéto spájanie našej organizácie s politickou stranou je hrubým porušením uvedeného článku zmluvy, pričom o tomto konaní obce sme nemali žiadnu vedomosť a dozvedeli sme sa to až 10.07.2022. Z tohto dôvodu sa SĽUK predmetného podujatia nezúčastní,“ informoval súbor.

 

Dňa 16. júla 2022 mal Slovenský ľudový umelecký kolektív vystúpiť na oslavách zvrchovanosti v obci Stará Bystrica. Z...

Posted by SĽUK on Sunday, July 10, 2022

Novinkou v rámci osláv má byť podľa stránky obce „Diskusný klub k oslavám zvrchovanosti SR“. Predpoludním sa má uskutočniť diskusia medzi Ľubošom Blahom a Györgym Gyimesim na tému „Čo dnes spája slovenskú a maďarskú politiku?“, popoludní naopak diskusia politológov Eduarda Chmelára a Romana Michelku na tému „Kam sa posunulo Slovensko od zvrchovanosti“ a krátko nato by mal diskutovať na tému „Suverenita štátu v čase krízy EÚ“ bývalý český prezident Václav Klaus.

Hnutie OĽaNO, za ktoré jeden z diskutujúcich, Gyimesi kandidoval vo voľbách a dostal sa do parlamentných lavíc, sa cez víkend od podujatia dištancovalo. Hnutie OĽANO sa jednoznačne dištancuje od podujatia “Oslavy zvrchovanosti Slovenska” v Starej Bystrici, ktoré nechutne zneužíva strana SMER-SD ako politický míting. Na základe našich informácií viacero subjektov, ktoré plánovali podporiť toto podujatie finančne alebo svojou účasťou, nemalo vopred informáciu o tom, že ho spoluorganizuje politická strana a boli zámerne zavedení organizátorom tohto podujatia, že ide o kultúrnu apolitickú akciu. Podujatie v žiadnom prípade nepodporujeme a nezúčastní sa ho nikto z hnutia ani z poslaneckého klubu OĽANO,“ upozornil hovorca hnutia Matúš Bystriansky.  

György Gyimesi
Zobraziť galériu (3)
György Gyimesi  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Napokon svoju účasť na akcii odvolal aj samotný Gyimesi. „Chcem sa poďakovať organizátorovi podujatia Jánovi Podmanickému za pozvanie do diskusie na tému “Čo dnes spája slovenskú a maďarskú politiku?” Som presvedčený, že diskutovať sa má. Vážim si pluralitu názorov a za správne považujem aj to, ak na danú tému diskutujú zástupcovia z opačných politických táborov, čo v súčasnosti už tiež nie je samozrejmosťou. Rešpektujem však aj rozhodnutie hnutia OĽaNO, na danú udalosť nevyslať žiadneho svojho člena, či poslanca, preto sa diskusie nezúčastním,“ napísal na sociálnej sieti. 

Podmanický zavolal na oslavy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Gyimesi György)

K celej veci sa vyjadrilo aj ministerstvo kultúry. Podľa ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽaNO) treba zabrániť šíreniu nepravdivých správ. "Keďže som dnes zachytila cielené šírenie dezinformácie ohľadne vystúpenia SĽUK-U na tzv. oslavách zvrchovanosti, ktoré si privlastnila strana Smer-SD, považujem za potrebné uviesť veci na pravú mieru. Verím, že stanovisko SĽUK-U rozptýli akékoľvek pochybnosti o tom, kde a aká je v skutočnosti pravda," napísala, pričom zverejnila aj problematickú zmluvu o umeleckom vystúpení medzi obcou Stará Bystrica a umeleckým kolektívom. 

 

Dňa 16. júla 2022 mal Slovenský ľudový umelecký kolektív vystúpiť na oslavách zvrchovanosti v obci Stará Bystrica. Z...

Posted by SĽUK on Sunday, July 10, 2022

Milanová tak reagovala na status členky hnutia Progresívne Slovensko Zory Jaurovej, ktorá vo veľkom účasť SĽUK-u na podujatí kritizovala. Tá sa zamyslela nad cieľom podujatia, no zarazilo ju, že SĽUK, ktorý je príspevkovou organizáciou ministerstva kultúry, súhlasil s vystúpením na podujatí. „To, čo v rámci zvrchovanej dramaturgie však naozaj zarazí, je vystúpenie súboru SĽUK. Ide totiž o štátnu príspevkovú organizáciu Ministerstva kultúry, financovanú zo štátneho rozpočtu cca 3 miliónmi eur ročne. Vystupovať ako headliner na evidentne straníckej akcii strany SMER-SD môže byť v priamom rozpore s jej zriaďovacou listinou a rozhodne kladie otázky o zdravom rozume, či príčetnom úsudku štatutárov tejto štátnej inštitúcie,“ napísala Jaurová na sociálnej sieti s tým, že ministerka kultúry Natália Milanová by mala podrobnejšie sledovať, čo robia jej inštitúcie.

Rovnako skritizovala Žilinský samosprávny kraj, ktorý podľa plagátu obce Stará Bystrica podporil podujatie. Jeho šéfka Erika Jurinová je pritom kandidátkou OĽaNO. Jaurová zareagovala aj na fakt, že po dávke kritiky sa SĽUK rozhodol účasť na podujatí zrušiť. „To, že aj po tomto upozornení SĽUK svoju účasť zrušil považujem za správne rozhodnutie, hodné kvality a významu tejto inštitúcie. Možno keď sa nabudúce bude manažment tejto inštitúcie rozhodovať, či pôjdu vystupovať na podujatie s názvom Oslava slovenskej zvrchovanosti, ktoré organizuje starosta známy svojimi sympatiami k ľudáckemu režimu a neliberálnym demokraciám, pre ktorého bol aj Smer príliš "liberálny", budú zvažovať a zisťovať si informácie o čosi dlhšie. Pretože kredit a povesť sa ťažko buduje a ľahko stráca,“ konštatovala.

 

MINISTERSTVO KULTÚRY PLATÍ AKCIE STRANY SMER Kadejaké „kultúrne“ akcie organizujú slovenské mestá a obce. Obzvlášť v...

Posted by Zora Jaurová • Progresívne Slovensko on Sunday, July 10, 2022

Po vlne kritiky a rozhodnutiach vystupujúcich napísala k celej veci stanovisko obec Stará Bystrica. Tá ľudí ubezpečila, že podujatie sa bude konať v dohodnutom termíne aj napriek odrieknutiu účasti niektorých vystupujúcich, momentálne však vzniknutú situáciu riešia. Šéf samosprávy Podmanický tvrdí, že podujatie už zo svojej podstaty nemôže byť apolitické a snažia sa pozývať hostí z celého politického spektra.Aj v tomto roku boli pozvaní zástupcovia z rôznych politických strán, pozvali sme aj pani prezidentku a pani županku, pričom by mali k dispozícii aj priestor vystúpiť. Vždy apelujeme na divákov, aby sme pri takýchto príležitostiach odložili naše politické preferencie, a dokázali jeden druhého počúvať,“ napísal Podmanický.

Podujatie sa však organizuje v čase, keď vrcholí politická kampaň. Podmanický dodal, že kritizovaný diskusný klub nemal prebiehať ako hlavné, ale sprievodné podujatie a zúčastniť sa na každej diskusii mali politickí oponenti. „Ak je na Slovensku v 21. storočí problémom aj to, že niekto ide diskutovať, tak sa môžeme vážne zamyslieť, či sa Slovensko neposúva opäť k názorovej totalite,“ uzavrel.

Viac o téme: Ján PodmanickýOĽaNOPeter Bič ProjektNatália MilanováStará BystricaSĽUKGyörgy GyimesiOslavy zvrchovanosti štátu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu