Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bizarnosť na Pohode: Medzi stanmi mal spovednicu biskup Haľko, takmer vyhral cenu Homofóba roka, prišla odpoveď!

Biskup Hajko si na pohode otvoril spovedelnicu. Zobraziť galériu (3)
Biskup Hajko si na pohode otvoril spovedelnicu. (Zdroj: TASR/Dano Veselský, Facebook/Inštitút ľudských práv)

TRENČÍN - Časť verejnosti sa každoročne schádza na Trenčianskom letisku na známom festivale Pohoda, kde sa prezentujú rôzni aktivisti, hudobné skupiny, speváci a podobní umelci. Medzi rozostavanými stanmi sa však našla aj netradičná drevená spovednica, v ktorej sa nachádzal známy biskup Jozef Haľko, ktorý bol tento rok nominovaný aj na cenu Homofób roka. Návštevníkom ponúkal spoveď a následné rozhrešenie. Prišla však dúhová odpoveď od aktivistov.

archívne video

Košický arcibiskup Bernard Bober o Veľkej noci (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Čím sa preslávil? Jednou vetou

Haľko bolo meno, ktoré bolo donedávna populárne prevažne u veriacich katolíkov. Zvyšok spoločnosti ho však spoznala vo veľkom až keď verejnoprávna RTVS odvysielala pilotný diel seriálu priznanie, kde sa nachádzala aj scéna s bozkávajúcimi sa ženami v rámci lesbického vzťahu. Haľko sa vtedy vyjadril takto: "Druhý diel si nepozriem… lebo si myslím, že bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí."

Ocitol sa v ankete, ktorá nezahŕňa práve lichotivé výroky

"Je to naprosto nenáležité v súvislosti s utečeneckou tematikou, ktorú v tomto smere vnímam ako zneužitú na homosexuálnu propagandu. Nehovoriac o tom, že explicitné správanie, lesbické, mohli vidieť v tomto čase aj deti," doplnil ešte biskup Haľko. Za tieto slová sa následne ocitol medzi menami ako Igor Matovič, Robert Fico, Anton Chromík či Martin Kližan. Išlo o anketu Homofób roka, ktorú každoročne organizuje Inštitút ľudských práv. Tento rok však vyhral expremiér Matovič.

Bizarnosť na Pohode: Medzi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Drevená spovednica na Pohode

Haľko sa však objavil na 25. ročníku Pohody a ponúkal svoje duchovné služby a možnosť spovede. Keď to objavili niektoré ľudskoprávne organizácie, okamžite začali konať a pýtať sa otázky organizátorov. Na jeho spovednici sa po ich márnom naliehaní neskôr objavila dúhová vlajka.

"Aktivisti/ky na festivale Pohoda zavesili dúhovú vlajku na stánok v ktorom mal pôsobiť homofóbny biskup Haľko. Človek ktorý skoro vyhral Homofóba roka dostal priestor na festivale Pohoda. Vyzvali sme preto organizátorov, aby to zrušili a aktivistov/ky na mieste, aby sa voči tomu ohradili. Organizátori nereagovali. Aktivisti/ky na mieste autonómne konali," napísali na sociálnej sieti.

Bizarnosť na Pohode: Medzi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Inštitút ľudských práv)

Viac o téme: FestivalSpoveďPohodaBiskupJozef Hajko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu