Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do hôr za poplatok? Vo Vysokých Tatrách chcú vyberať vstupné! Platiť by sa malo aj za svadobné fotografie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: lesytanap.sk)

VYSOKÉ TATRY - O tom, čo je v zahraničí bežná prax, uvažujú už aj na Slovensku. Za vstup do Tatranského Národného parku by si turisti mali platiť vstupné. Poplatok by mal začať platiť už toto leto, zatiaľ však len na dobrovoľnej báze.

Ročne navštívia Vysoké Tatry až štyri milióny turistov. Zatiaľ dobrovoľný poplatok by mal byť jedno euro, čo podľa Pavla Majka, riaditeľa správy TANAP, bude stačiť. Vstupné by chceli vyberať moderne, cez čítačku s QR kódom. Informovala o tom televízia Markíza. Poplatky sa budú týkať podujatí na území parku, fotení, natáčaní, ale aj samotného vstupu na chránené územie.

Peniaze chcú použiť na údržbu a zlepšenie turistickej infraštruktúry. Platiť teda nebudú len bežní turisti, ale napríklad aj novomanželia, ktorí by si chceli spraviť v Národnom parku svadobné fotografie. Podľa dokumentu by mohli zaplatiť od 20 eur na osobu. Podobne sú na tom aj športovci, ktorí by mali platiť za preteky.

archívne video

Publicista Samo Marec v RATTATA: Vysoké Tatry majú vysokú emočnú hodnotu (Zdroj: Igor Rattaj)

Ako informuje televízia, poplatky by sa mali týkať aj horských vodcov. Predseda národnej asociácie horských vodcov Jozef Janiga krok kritizuje, podľa neho by sa správa TANAP mala najskôr sústrediť na dôležitejšie otázky.

Viac o téme: PoplatokVysoké TatryTANAP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu