Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chystáte sa na dovolenku? Top 10 zaujímavých miest v Chorvátsku, o ktorých ste možno nevedeli

Pláž Zrće na ostrove Pag Advertoriál Zobraziť galériu (11)
Pláž Zrće na ostrove Pag (Zdroj: Aleksandar Gospić)

Leto už je rozbehnuté a vy možno zvažujete, kde strávite svoju dovolenku. Pozrite si výber najzaujímavejších miest v Chorvátsku, ktorými sa môžete inšpirovať. Chorvátske pobrežie a ostrovy stále patria medzi najobľúbenejšiu letnú dovolenkovú destináciu Slovákov. Pozrite si miesta, o ktorých ste možno nevedeli!

Advertisement

1/ MORE, SLNKO A MODRÉ VLAJKY

Piesočnatá pláž Sakarun na ostrove „Dugi otok“ patrí medzi tie najkrajšie na svete. Skrytá v zálive poskytuje útočisko pre všetkých, ktorí hľadajú odpočinok na slnku aj so svojou rodinou. Chorvátsko sa môže pochváliť rozmanitými plážami a väčšina z nich má Modrú vlajku, čo svedčí o kvalite mora, bezpečnosti a službách. Vedeli ste, že až 97,96 % testovaných pláží bolo vyhlásených ako vynikajúce na kúpanie?

Pláž Sakarun na ostrove Dugi Otok
Zobraziť galériu (11)
Pláž Sakarun na ostrove Dugi Otok  (Zdroj: Aleksandar Gospić)

2/ WINETOU V CHORVÁTSKU

Zrmanja je rieka, ktorá je podľa mena našincom skôr neznáma, pritom ju pozná každý fanúšik filmovej trilógie "Vinnetou" ako Rio Pecos. Dôverne ju však poznajú vodáci, hlavne jej horný tok plný meandrov a vodopádov. Ak vás povaľovanie na pláži nudí, poďte splavovať jeden z najkrajších riečnych kaňonov v Chorvátsku.

Zrmanja - chorvátske
Zobraziť galériu (11)
Zrmanja - chorvátske "Rio Grande"  (Zdroj: Ivo Biočina)

3/ PARTY DOVOLENKA  S PRIATEĽMI

Niekoľkodňovú divokú party, na ktorú budete spomínať celý život, zažijete jedine na party ostrove Pag. Známu pláž Zrće neďaleko mesta Novalja vyhľadávajú Slováci kvôli najlepším diskotékam a barom a medzi 3.7. a 7.7. tam zažijete to najlepšie zo svetovej elektronickej hudby na známom Hideout Festivale. 

Pláž Zrće na ostrove Pag
Zobraziť galériu (11)
Pláž Zrće na ostrove Pag  (Zdroj: Aleksandar Gospić)

4/ GASTROTURISTIKA – S PARTNEROM, S RODINOU, BEZ DETÍ

V Chorvátsku si môžete dovolenku doslova vychutnať! Oblasť Kvarner tvorí Slovákom dobre známe severné pobrežie okolo Rijeky, Crikvenice a ostrovov Krk, Rab, Cres a Lošinj. Určite si nenechajte ujsť svetoznáme kvarnerské krevety či rabskú tortu, ktorej ingrediencie pozná len pár miestnych cukrárok. Nezabudnite na ochutnávku skvelých miestnych vín, napríklad Trojščina z ostrova Suska alebo víno žlahtina z Vrbniku.

Unikátna rabská torta z regiónu Kvarner
Zobraziť galériu (11)
Unikátna rabská torta z regiónu Kvarner  (Zdroj: Maja Danica Pečanić)

5/ MORE A JASKYNE

Viete, kde sa nakrúcalo druhé pokračovanie obľúbeného muzikálu Mamma mia? Možno vás prekvapí, že to nebolo v Grécku, ale na najvzdialenejšom obývanom chorvátskom ostrove Vis. Okrem prenádherných pláží a scenérie s množstvom jácht a rybárskych lodí sa v jeho blízkosti nachádza množstvo menších neobývaných ostrovov, na ktoré sa ľahko dostanete jachtou či rybárskou loďou, aj niekoľko prekrásnych farebných jaskýň s najznámejšou Modrou jaskyňou. 

Modrá jaskyňa na chorvátskom ostrove Vis
Zobraziť galériu (11)
Modrá jaskyňa na chorvátskom ostrove Vis  (Zdroj: Zoran Jelača)

6/ HISTÓRIA POD HLADINOU

Zostaňme ešte chvíľu na ostrove Vis, ktorý je rajom aj pre milovníkov histórie a pre potápačov. Počas druhej svetovej vojny bol ostrov talianskou a neskôr spojeneckou základňou. Spojenci na ostrove postavili letisko. Vďaka tomu morské dno pri Vise skrýva okolo tridsať vojenských lietadiel, bombardérov a stíhačiek. Zblízka si môžete pozrieť napríklad vrak parníka Vis, ktorý tam počas vojny narazil na mínu.

Vojenské lietadlá na dne more pri ostrove Vis
Zobraziť galériu (11)
Vojenské lietadlá na dne more pri ostrove Vis  (Zdroj: Damir Zurub)

7/ LETO PODĽA ROBINSONA

Ak chcete svoju dovolenku stráviť sám ďaleko od ľudí, máme pre vás skvelý tip. Na ostrove Palagruža bývali ľudia už pred 9 000 rokmi, bol dokonca domovom Dioméda, gréckeho hrdinu Trójskej vojny. Na ostrov sa dostanete, ako inak, loďou a bývať budete na jedinom možnom mieste – v majáku, ku ktorému sa však budete musieť vyšplhať rovno z pláže. Ocitnete sa tak v príbehoch starých Grékov, Rimanov, benediktínov i rybárov z Komiže, obklopení unikátnou prírodou.

Maják na chorvátskom ostrove Palagruža
Zobraziť galériu (11)
Maják na chorvátskom ostrove Palagruža  (Zdroj: Shutterstock)

8/ FUTBAL NA DNE JAZERA

Len 40 km od Makarskej sa nachádza tajuplné Červené jazero. Názov získalo podľa červeno sfarbených strmých skál okolo jazera. Leží 5 metrov pod úrovňou morskej hladiny a hĺbka dosahuje až 255 metrov. Neďaleko sa nachádza Modré jazero, v ktorom sa môžete aj vykúpať, raz za niekoľko rokov však toto jazero vyschne a na jeho dne sa vtedy koná futbalový zápas atmosférou pripomínajúci finále Ligy majstrov.

Červené jazero s nachádza len 40 km od Makarskej
Zobraziť galériu (11)
Červené jazero s nachádza len 40 km od Makarskej  (Zdroj: Zoran Jelača)

9/ ROMANTIKA NA OSTROVE LÁSKY

Plánujete si v lete povedať „áno“ so svojou milovanou či milovaným? Doprajte si maximálnu romantiku a prvý manželský bozk si dajte priamo na „Ostrove lásky.“ Jeho skutočné meno je Galešnjak a Google Earth ho označil za jeden z mála prírodných úkazov v tvare srdca, Huffington Post ho pred pár rokmi vyhlásil za „Najsladší ostrov na svete.“ Nachádza sa neďaleko Zadaru a jeho pláže i príroda priam volajú po romantickom pikniku vo dvojici.

Zobraziť galériu (11)
"Ostrov lásky" Galesnjak v Chorvátsku  (Zdroj: Ivo Pervan)

10/ MESTSKÁ TURISTIKA

Pozdĺž chorvátskeho pobrežia sa nachádza množstvo miest, ktoré dýchajú históriou. Navštívte Pulu na istrijskom poloostrove, ak sa zaujímate o históriu antickej Rímskej ríše. Túlajte sa uličkami Dubrovníku v Dalmácii - „perly Jadranu“ ktorej pôvod siaha až do starého Grécka, nájdete tam množstvo zachovaných starovekých pamiatok. Vychutnajte si Rijeku, moderné pulzujúce mesto v kvarnerskej oblasti, kde vždy budete mať na dosah ruky aj prekrásne pláže a kedykoľvek budete môcť z rozpálených uličiek skočiť priamo do osviežujúceho mora.

Starobylé mesto Pula
Zobraziť galériu (11)
Starobylé mesto Pula  (Zdroj: Ivan Šardi)

ZAŽITE CHORVÁTSKO!

Advertoriál pripravený v spolupráci s Croatia.hr.

Viac o téme: DovolenkaMoreLetoPlazChorvatskoPlaz zrce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu