Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koniec konšpiráciám? Žiadna bitka v cele: Dôvody, prečo inšpekcia ukončila vyšetrovanie Lučanského smrti

Milan Lučanský
Milan Lučanský (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie smrti Milana Lučanského ukončili, no rozhodnutie ešte preverí Krajská prokuratúra v Prešove. O smrti bývalého policajného prezidenta koluje množstvo špekulácií a konšpirácii, ktoré šíria aj samotní opoziční politici.

Bývalý prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. V prvej polovici decembra podstúpil operáciu po tom, ako sa podľa vlastných slov v cele zranil. Lučanský bol väzobne stíhaný pre obvinenie v kauze Judáš. 

Jeho smrť však spochybňoval napríklad Ľuboš Blaha, opozičný poslanec strany Smer. Ten na sociálnej sieti písal o "vylupnutom oku" a že "podľa svedectiev zdravotníkov, ktorí ho prijímali v nemocnici, bol vraj doslova a do písmena zmlátený". Blahovi prednedávnom Facebook zrušil účet pre opakované porušovanie pravidiel. 

archívne video

Lučanský prezidko 4 (Zdroj: Topky/Ivan Mego)

Vyšetrovanie trvalo rok a pol

Vyšetrovanie smrti generála Milana Lučanského trvalo rok a pol. Vyšetrovateľ vydal uznesenie o zastavení trestného stíhania. "Z dôvodu, že je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý sa vedie trestné stíhanie,“ uviedla podľa portálu aktuality.sk policajná inšpekcia. Podľa inšpekcie Lučanského v cele nikto nenapadol ani mu neublížil. Podľa uznesenia nemal zlyhať ani žiadny dozorca a nikto nezneužil svoje právomoci. 

Inšpekcia vyšetrovala spolu štyri skutky, medzi nimi aj spomínané "vylúpnuté oko". Vyšetrovateľ konštatoval, že je nepochybné, že skutok sa nestal, a vyšetrovanie zastavil. Okrem toho inšpekcia vyšetrovala aj udalosti z 29. decembra 2020. Vtedy dozorcovia našli Lučanského nevládneho v cele. Inšpekcia preverovala, či zranenia, ktorým Lučanský podľahol, mohol spôsobiť niekto ďalší. 

"Išlo o podozrenie z úmyselného spôsobenia ťažkej ujmy obvinenému Milanovi L. dňa 29. decembra 2020 v cele ÚVV a ÚVTOS Prešov, v dôsledku ktorých došlo k smrti obvineného,“ vysvetlila policajná inšpekcia. Ďalej sa zisťovalo, či niekto porušil povinnosti dozornej služby vo väznici. Ani tu však vyšetrovateľ nenašiel žiadne pochybenia. 

Prípad však ešte nie je definitívne na konci, rodina nebohého Lučanského proti rozhodnutiu o zastavení stíhania podala sťažnosť. Dozor nad vyšetrovaním vedie Krajská prokuratúra v Prešove, ktorá teraz postup vyšetrovateľa inšpekcie preverí. 

Viac o téme: SmrťSamovraždaVäzbaMilan LučanskýPolicajná inšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu