Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lieskovec: Smradu už máme dosť!

V tomto areáli chce spoločnosť Castor and Pollux vybudovať recyklačnú linku na likvidáciu plastového odpadu.
V tomto areáli chce spoločnosť Castor and Pollux vybudovať recyklačnú linku na likvidáciu plastového odpadu. (Zdroj: Nový Čas)

LIESKOVEC - V maličkej obci chcú spracúvať plasty! Obyvatelia Lieskovca pri Zvolene však majú strach - roky museli znášať zápach z kafilérie, obec znečisťoval aj prach z podniku Bučina. Najnovšie by tam mala byť recyklačná linka na likvidáciu plastov.

"Z ekonomického hľadiska je tento zámer dobrý, máme však obavy o životné prostredie," skepticky konštatuje starosta Lieskovca Peter Ťavoda. Spoločnosť Castor and Pollux preto dala vypracovať štúdiu, ktorá komplexne posúdi vplyv na životné prostredie.

"Sme však presvedčení, že naša ekologická technológia nebude prostredie ohrozovať," argumentuje Jarmila Grujbárová zo spomínanej firmy. Lieskovčania majú však strach aj z kamiónovej dopravy - linka by totiž mala zlikvidovať až 100 ton plastového odpadu denne! "Chceme likvidovať plasty najmä zo Slovenska," diplomaticky odpovedá Grujbárová na otázku, či nebudú odpad dovážať aj z iných krajín.

Strach obyvateľov Lieskovca je napriek všetkým ubezpečeniam veľký - roky im znepríjemňoval život zápach z kafilérie a prach z podniku Bučina. V prípade plánovanej linky na likvidáciu plastu ide navyše o miliardovú technológiu, ktorá nebola doposiaľ na Slovensku používaná. "Zostavili sme špeciálnu komisiu a prizvali aj odborníkov, s ktorými chceme celý zámer vyhodnotiť," dodáva starosta Ťavoda. Odborná konzultantka projektu Beáta Mikušová je však vo svojom posudku veľmi skeptická: "Považujem túto lokalitu za nevyhovujúcu a nevhodnú pre takýto druh priemyselnej výroby," konštatuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu