Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kryptomena, ktorá mala obstáť v skúške týchto časov: Prišla však krutá realita a strmý pád bitcoinu, kedy sa to skončí?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Niektorí experti a ekonomickí analytici vkladali do bitcoinov a všeobecne do kryptomien veľké nádeje. Mala to byť slobodná, virtuálna mena, ktorá nebude až tak závislá od ostatných externalít a nebude tak ohrozená ani ťažkými časmi, ktoré dnes žijeme. Opak je však pravdou a postupný pád kryptomeny bitcoin sledujeme v priamom prenose už dnes a zdá sa, že pád ešte nekončí.

archívne video

Guvernér NBS Peter Kažimír: Na najbližšie roky predpokladáme infláciu 8 až 14 % (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Je to tak. Súčasná hodnota bitcoinu sa pohybuje na úrovni približne 24-tisíc eur a stále pomaly klesá. Investorom sa v týchto chvíľach môže zdať, že sa rúti celý svet, iní to zas vidia ako príležitosť nakúpiť si ešte viac bitcoinov, kým je ich cena nízka. Jedno je však isté, za jediný týždeň bitcoin prišiel o takmer 17% svojej pôvodnej hodnoty, ktorá však už pred týždňom bola v strmhlavom páde. 

Kryptomena, ktorá mala obstáť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto Kraken)

Kedysi sa jeden bitcoin kupoval za takmer 60-tisíc eur

Bol predvianočný čas, ešte ani nezúrila vojna na Ukrajine a zdalo sa, že pandémia koronavírusu postupne a pomaly zmizne. To boli časy, keď investorom aj ekonómom pripadalo, že svetu opäť svitá na optimistické časy. Asi v novembri sa hodnota jedného bitcoinu pohybovala na úrovni niečo cez 59-tisíc eur, čo bolo dovtedy jednoznačné maximum u tejto kryptomeny už od jej vzniku pred vyše dvanástimi rokmi.

Kryptomena, ktorá mala obstáť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: reprofoto Kraken)

Z nebies prišiel veľký pád na príliš krutú a reálnu zem

Možno že aj práve jej najvyššia hodnota za poslednú dekádu spôsobila jej postupný pád a ani inflácia či vojna na Ukrajine jej veľmi nepomohla. Začiatkom mája totiž došlo k výraznému a dychberúcemu poklesu tejto kryptomeny. Za necelý týždeň totiž z úrovne asi 37-tisíc eur padol bitcoin na 23-tisíc eur, čo je najnižšia hodnota od konca roka 2020, kedy sa jeden bitcoin predával asi za 24-tisíc eur, no jeho hodnota, narozdiel od dneška, prudko stúpala.

Nie všetci však zrejme berú aj tieto pády dôvery v menu vážne, keďže zďaleka nejde o prvý kolísavý pokles za posledných pár rokov. Okrem spomínaného novembra 2021 bitcoin totiž vyletel hore aj začiatkom apríla toho istého roka na asi 53-tisíc eur. Súčasná doba je však neistá a nie je isté, či sa podobný fenomén môže opakovať aj v časoch, keď hrozia reálne ekonomické a hospodárske škody v dôsledku vysokej inflácie a čoraz drahších pohonných hmôt.

Kryptomena, ktorá mala obstáť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Google.com)

Bitcoin v pondelok počas ranného obchodovania na burze v Londýne klesol približne o 10 % na 24.692 USD (23.342,79 eura). To je jeho najnižšia úroveň za 18 mesiacov, od decembra 2020. Aj ostatné kryptomeny zaznamenali veľké straty, pričom ether sa prepadol o viac ako 20 % na najnižšiu úroveň od januára 2020.

Viac o téme: PádHodnotaBitcoinKryptomeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu