Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štiavnická Kalvária zhltne 20 miliónov!

Kalváriu považujú mnohí za symbol  Banskej Štiavnice. Zobraziť galériu (3)
Kalváriu považujú mnohí za symbol Banskej Štiavnice. (Zdroj: Nový Čas)

BANSKÁ ŠTIAVNICA – Zničená, rozkradnutá a polorozpadnutá – tak vyzerá Kalvária dnes. Vzácnej pamiatke však konečne svitá na lepšie časy. Nadácia banky darovala na jej obnovu 20 miliónov Sk (617 300 €). Mesto ju chce za tieto peniaze opraviť. Vrátia sa do nej kópie pôvodných sôch a priestor budú sledovať kamery.

„Veľmi sa z toho tešíme. Kalvária je symbolom Banskej Štiavnice a patrí medzi sto najohrozenejších pamiatok sveta,“ povedal primátor Banskej Štiavnice Pavol Balžanka. Milióny poputujú aj na opravu spodného kostolíka. „V ňom chceme vybudovať in fo centrum pre turistov so stálou službou, ktorá by mohla slúžiť aj ako prirodzená ochrana pred vandalmi,“ plánuje primátor. Na všetkých objektoch Kalvárie opravia strechy, fasády, obnovia pôvodné fresky a umiestnia kópie vzácnych sôch.

„Z tejto pamiatky chceme urobiť topatrakciu Banskej Štiavnice. Mohla by tam byť čajovňa, miesto pre športovanie a občerstvenie,“ dodal primátor. Kalvária je jednou z najcennejších barokových pamiatok Slovenska. Pre dezolátny stav sa minulý rok ocitla v zozname UNESCO medzi 100 najohrozenejšími pamiatkami sveta. Reakciou na toto zaradenie bolo po vyše polstoročí obnovenie združenia Kalvársky fond - zrušeného komunistami - ktoré sa bude podieľať na jej obnove.

Všetky objekty banskoštiavnickej Kalvárie sú polorozpadnuté, schátrané a rozkradnuté. V máji chce Kalvársky fond začať s ich opravou.
Štiavnická Kalvária zhltne 20
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)


V obnovenej Kalvárii bude aj kópia tejto sochy posmievača.
Štiavnická Kalvária zhltne 20
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu