Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Konšpirátori oprášili starý hoax: Tento používali už komunisti! Do tohto dátumu sa ho asi nezbavíme ani my

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR, Getty Images)

BRATISLAVA – Ak ste si doteraz mysleli, že cieľom dezinformačných kampaní sú iba aktuálne udalosti, najnovšie šírený hoax vás vyvedie z omylu. Terčom hoaxerov sa tentoraz stala osobnosť a s ňou spojená udalosť z minulosti. V online priestore sa začali šíriť statusy, podľa ktorých o okupácii ČSSR v roku 1968 rozhodol "Ukrajinec" Leonid Brežnev, vtedajší prvý muž ZSSR. Podľa polície ide o začiatok masívnej dezinformačnej kampane, ktorá nás zasiahne najbližšie týždne a bude trvať až do výročia v auguste 2022.

Podľa polície sa rôzne organizované skupiny snažia veľmi opatrne hájiť vojenskú agresiu Ruskej federácie. Dôvodom môže byť to, že buď priamo reprezentujú záujmy Ruskej federácie, a teda v podstate plnia úlohy zahraničného agenta, ktorého cieľom je rozklad demokratických princípov Slovenskej republiky a s tým spojené ohrozenie bezpečnosti jej všetkých obyvateľov.

Archvívne video: Internetom sa šíri obludný hoax: Vraj sa hýbu mŕtvoly

Internetom sa šíri obludný hoax: Vraj sa hýbu mŕtvoly (Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Ich konanie je ale možné vysvetliť aj tým, že to robia zo sebeckých dôvodov, pretože si všímajú, ako časť slovenskej spoločnosti stojí na strane Ruskej federácie. "Rovnaká skupina ľudí sa zároveň vyznačuje spomienkovým sentimentom, keď si na roky komunistickej diktatúry spomínajú v dobrom, keďže boli deťmi, no okolnosti tohto krvavého teroru z hlavy úplne vytlačili," dodali.

„Z uvedených dôvodov budeme na internete sledovať čoraz viac naratívov podsúvajúcich myšlienku, že za august 1968 vlastne Rusi vôbec nie sú zodpovední, že to bola zodpovednosť Ukrajincov, že Rusi nás chceli vlastne ochrániť,“ uviedla polícia. „Organizované skupiny nutne potrebujú zvrátiť štandardný odpor našej spoločnosti voči sovietskej okupácii, respektíve prehodiť celú zodpovednosť na Ukrajincov. Pôjde o významný zápas pravdy a klamstiev. Pôjde o snahu prepísať dejiny tak, ako to kedysi robili lídri ZSSR, keď napríklad z fotografií vymazávali ľudí, ktorí sa stali medzičasom triednymi nepriateľmi,“ uviedli.

Konšpirátori oprášili starý hoax:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages)

Žiadna novinka

Upozornili tiež na to, že snaha zhodiť zodpovednosť za okupáciu na Ukrajinu nie je žiadnou novinkou. Podobný pokus bol už v minulosti zo strany komunistov. Ukrajinská ambasáda sa vtedy bránila stanoviskom, v ktorom toto tvrdenie vyvrátila. „Úprimne povedané, ani trochu nás neprekvapuje, že sa KSČM pokúša dostať do mediálneho priestoru nepravdivé správy a vyprovokovať v spoločnosti pochybenia nad nespornými historickými skutočnosťami. Je nám úplne zrejmé, že sa tento pokus načasoval na objednávku Kremľa, ktorý sa tak snaží zbaviť sa zodpovednosti za svoje zločiny v čase, keď si Česi a Slováci pripomínajú 50. výročie veľkej tragédie oboch národov,“ uviedli. Zdôraznili, že nezáleží na etnickej príslušnosti hlavných aktérov invázie ´68, nakoľko zodpovednosť za zločiny totalitnej diktatúry nesie komunistický režim.

Napriek tomu však poukázali na skutočnosť, že Brežnev nebol Ukrajinec, ale Rus. Svedčí o tom podľa nich jeho vlastné vyjadrenie v knihe Spomienky (1979), kde písal: „A tak som podľa národnosti Rus, pôvodom som proletár, dedičný metalurg.“

Konšpirátori oprášili starý hoax:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vesa Klemetti/Lehtikuva)

Vyvrátili tiež tvrdenie, že zástupcovia Ruska v politbyru hlasovali proti invázii. „Všetci 11 členov politbyra hlasovali za inváziu vojsk do Československa. Rozhodnutia politbyra ÚV KSSZ sa tradične schvaľovali jednohlasne, a predmetné rozhodnutie nebolo výnimkou,“ uviedli. „Treba tiež pripomenúť dôležitú úlohu, ktorú hral v príprave invázie ďalší Rus, Jurij Andropov, ktorý, aj keď v tom čase bol iba kandidát na člena politbyra, už viedol sovietsku KGB a výrazne sa podieľal na plánovaní kampane," upozornili.

"V neposlednom rade musíme tiež brať do úvahy, že Ukrajina, podobne ako ďalšie sovietske republiky, bola sama okupovaná ruským komunistickým režimom (Ukrajinská ľudová republika bola násilne pripojená k Sovietskemu zväzu potom, čo bola v rokoch 1919-1920 okupovaná ruskými boľševikmi),“ dodali.

Viac o téme: HoaxKonšpirátori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu