Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Švajčiarsky prezident prijal v Berne Zuzanu Čaputovú

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: TASR/AP/Anthony Anex /Keystone)

BERN - Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis oficiálne prijal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú s najvyššími poctami. Štátna návšteva sa vo Švajčiarsku totiž uskutočňuje iba výnimočne. Uvítací ceremoniál sa odohral v Berne na Federálnom námestí.

Slovenská hlava štátu sa spolu Cassisom potom presunuli do budovy vlády i parlamentu – Spolkového paláca (Federálneho paláca). Čaputová tam oficiálne vystúpi pred členmi vlády. Prezidenti s delegáciami sa následne presunú do Bernerhofu, kde absolvujú spoločné rokovanie. Pri príležitosti Čaputovej návštevy vo Švajčiarsku sa večer uskutoční slávnostná večera podávaná vládou.

Švajčiarsky prezident prijal v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/Anthony Anex /Keystone)

Úlohou Európanov je obnoviť rovnováhu na kontinente, poznamenala Čaputová

V spoločnosti sú rozdelenia, nerovnosti a polarizácia, pričom sociálne médiá tieto javy často zosilňujú a prispievajú tak k rastu extrémizmu. Úlohou Európanov je obnoviť rovnováhu medzi demokratickými právami a zodpovednosťou. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo svojom príhovore pred členmi švajčiarskej vlády v Spolkovom (Federálnom) paláci v Berne. "Demokracia sa musí brániť proti zneužívaniu, pretože môže byť zneužitá na vyvolanie autokracie. Toto je naša spoločná úloha – musíme budovať jednotu založenú na našich spoločných hodnotách a zároveň zachovať vzájomný rešpekt a rôznorodosť názorov," vyzvala slovenská hlava štátu. 

Švajčiarsko a Slovensko sú podľa Čaputovej oddané hodnotám liberálnej demokracie a právneho štátu. "Bez ohľadu na to, čo niektorí hovoria, liberálna demokracia môže mať mnoho tvárí. Môže ubytovať sociálnych konzervatívcov, liberálov alebo progresívcov," skonštatovala prezidentka. Švajčiarsko to podľa nej dokonale ukazuje. Čaputová spomenula aj ruskú agresiu na Ukrajine, ktorá je podľa nej útokom na princípy európskeho bezpečnostného poriadku. "Poriadku, ktorý umožnil ktorejkoľvek európskej krajine, či už veľkej alebo malej, Slovensku či Švajčiarsku, slobodne si vybrať spojenectvá a pokojne ísť za svojím osudom," poznamenala v príhovore s tým, že o to ide na bojiskách Donbasu či v Charkove. Treba urobiť všetko pre to, aby Rusko stiahlo svoje sily z Ukrajiny, tvrdí.

Švajčiarsky prezident prijal v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Lenka Farkašová)

Prezidentka sa tiež dotkla klimatickej krízy. Obe krajiny sú podľa nej odhodlané ju riešiť. "Keďže naším cieľom klimatickej neutrality je rok 2050, musíme urýchliť zelenú transformáciu našich ekonomík a našich spoločností, pretože našej planéte dochádza čas. A priznajme si, že nám dochádzajú výhovorky, prečo nekonať," apelovala. Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis vo svojom prejave ocenil vzťahy Slovenska a Švajčiarska. Dotkol sa klimatickej krízy aj športu. Spomenul najmä lyžiarku Petru Vlhovú, ktorá je podľa neho medzi Švajčiarmi obľúbená. 

Švajčiarsko je najbližším partnerom Európskej únie

Švajčiarsko je najbližším partnerom Európskej únie. Na spoločnej tlačovej konferencii so švajčiarskym prezidentom Ignaziom Cassisom to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Priestor na užšiu spoluprácu medzi oboma krajinami vidí najmä v manažovaní klimatickej krízy a s tým spojenými inováciami. "Čelíme veľkému problému klimatickej zmeny. Je to veľká výzva pre nás všetkých. Obe krajiny sme sa zaviazali k uhlíkovej neutralite do roku 2050," podotkla. Poukázala napríklad na to, že Švajčiarsko je popredu vo využívaní zeleného vodíka.

Švajčiarsky prezident prijal v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Lenka Farkašová)

Cassis poukázal na to, že Švajčiarsko a Slovensko sú hornaté krajiny a sú zasiahnuté zmenou klímy. "Musíme sa angažovať a pracovať na inovatívnych riešeniach," povedal. Spolu s Čaputovou pricestovala do Švajčiarska početná delegácia zameraná na zelenú tranzíciu, nízkouhlíkové technológie, obnoviteľné zdroje. Témami stretnutie prezidentov boli okrem globálneho otepľovania aj pretrvávajúca pandemická kríza, energetická kríza a bezpečnostná kríza týkajúca sa vojny na Ukrajine, priblížil Cassis. 

Švajčiarsky prezident prijal v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Anthony Anex /Keystone/AP)

Slovensko vníma ruskú agresiu na Ukrajine ako nevyprovokovanú v rozpore s medzinárodným právom, vďaka ktorej trpia obyčajní ľudia, povedala Čaputová. Spomenula všetky kroky, ktorými Slovensko podporuje Ukrajinu. Uvalenými sankciami sa krajiny snažia odstaviť Rusko od financovania vojny. Čaputová je rada, že Švajčiarsko sankcie podporilo. 

Viac o téme: Zuzana ČaputováIgnazio CassisŠvajčiarsky prezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu