Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na mape Bratislavy pribudla nová ulica: Reakcia na ruskú agresiu! Časť Godrovej pomenovali po Putinovom kritikovi

Ulica Borisa Nemcova Zobraziť galériu (3)
Ulica Borisa Nemcova (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na mapu hlavného mesta Bratislavy pribudla Ulica Borisa Nemcova. Takéto pomenovanie po zavraždenom kritikovi ruského prezidenta Vladimira Putina ponesie časť Godrovej ulice, na ktorej sa nachádza veľvyslanectvo Ruskej federácie.

Zámer premenovať verejný priestor v blízkosti Veľvyslanectva Ruskej federácie po zavraždenom ruskom opozičnom politikovi Borisovi Nemcovovi ohlásila pred tromi mesiacmi starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Premenovanie sa týka časti Godrovej ulice od Palisád po objekt na Godrovej 1. Pôvodne chcela premenovať celú Godrovu ulicu, po komunikácii s miestnymi obyvateľmi však od tohto zámeru upustila a navrhla premenovať len časť ulice. 

Mesto týmto spôsobom reaguje na ruskú agresiu na Ukrajine, kde trvá vojna už 75 dní. Staromestská samospráva zároveň 29. 3. schválila aj pomenovanie časti miestneho chodníka ako lokálneho názvu na Chodník Borisa Nemcova, na takéto premenovanie nebol potrebný súhlas mestského zastupiteľstva.

Na mape Bratislavy pribudla Ulica Borisa Nemcova, opozičného kritika Vladimira Putina (Zdroj: Topky/Maarty)

Pomenovania verejného priestoru po Borisovi Nemcovi už vo svete existujú. Prvým bol Washington v roku 2018. Nasledoval litovský Vilnius, ukrajinský Kyjev a začiatkom roka 2020 v Prahe 6 premenovali námestie Pod kaštany na Náměstí Borise Němcova. Bratislava by mala byť chronologicky piatym mestom. Podobné iniciatívy sa objavili aj vo Varšave, Toronte a Londýne.

Ulica Borisa Nemcova
Zobraziť galériu (3)
Ulica Borisa Nemcova  (Zdroj: Topky/Maarty)
Ulica Borisa Nemcova
Zobraziť galériu (3)
Ulica Borisa Nemcova  (Zdroj: Topky/Maarty)

Viac o téme: BratislavaRuská ambasádaUlica Borisa Nemcova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu