Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Fico žiada odchod sudkyne ŠTS: Kolíková dôvod na disciplinárne stíhanie nevidí

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Smer-SD opätovne kritizuje sudkyňu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamelu Záleskú. Líder strany Robert Fico žiada jej disciplinárne stíhanie a zbavenie funkcie. Chce, aby konali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, sudcovská rada ŠTS i verejný ochranca práv. Záleská reagovala, že vyjadrenie politikov zamerané na jej rozhodovaciu činnosť nesleduje, a preto sa ani nezamýšľa nad tým, čo chcú nimi dosiahnuť. Kolíková na disciplinárku dôvod nevidí.

"Budeme navrhovať zainteresovaným, aby ju zbavili funkcie sudkyne ŠTS. Absolútne tam nepatrí ani z hľadiska morálky, pracovitosti, a ani z hľadiska odbornosti," vyhlásil Fico, ktorý Záleskú už viackrát kritizoval a žiadal jej odchod z funkcie. Podať chce podnet kompetentným. Odvoláva sa pritom opakovane na jej rozhodnutia i postupy vo viacerých prípadoch, napríklad v kauze bývalého starostu Dolného Chotára Františka Doru staršieho.

Záleská vyhlásila, že pri rozhodovaní o väzbe Františka Doru st. dala ako predsedníčka senátu prednosť písomnému vyhotoveniu rozsudku. "Až po jeho vyhotovení som predložila spis Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie o sťažnosti obžalovaného F. D. st. proti uzneseniu súdu o jeho väzbe," povedala. Najvyšší súd postup označil prieťahom v konaní a obžalovanému väzbu nahradil. "Dôvodmi môjho postupu sa Najvyšší súd SR nezaoberal. Za svoje rozhodnutia zodpovedám a keď som sa rozhodla uprednostniť napísanie rozsudku, nepovažovala som to za chybu," dodala.

Kolíková dôvod na disciplinárne stíhanie nevidí

Ministerka spravodlivosti nevidí dôvod na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti. Deklarovala, že podnetom sa bude zaoberať a v prípade nových informácií zváži ďalšie kroky. Nevie sa zbaviť dojmu, že Fico nemá záujem o dobré fungovanie justície, ale o vyblokovanie sudcov v trestných konaniach, ktoré sú pre neho a jemu blízkych ľudí nepohodlné. Pripomenula kauzy spojené s bývalými vládami a námietky Smeru-SD voči sudcom ŠTS, ktorý rozhoduje v korupčných trestných činoch.

V súvislosti s námietkami v kauze Františka Doru st. poznamenala, že v danom čase sudkyňa vyhotovovala ťažké a rozsiahle rozhodnutia. "Rovnako považujem za významné, že išlo o osobu, ktorá už bola odsúdená na 25 rokov, a teda s ohľadom na všetky súvislosti je otázne, či daný prieťah možno hodnotiť opodstatnene právne a skutkovo ako kľúčový na rozhodnutie o prepustení na slobodu," uzavrela.

Viac o téme: SudkyňaDisciplinárne konanieRobert FicoŠTSMária KolíkováPamela Záleská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu