Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Beňová napísala to, čo sa šušká už týždne! Veľký návrat Dzurindovej pravej ruky do politiky? Volebný čas sa kráti

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Pixabay)

BRATISLAVA – Čaká nás veľký politický návrat? Príkladov, kedy dala nejaká veľká osobnosť politike navždy zbohom a o pár rokov sme mohli sledovať jej návrat na scénu, nám história ponúka mnoho. Svoje o týchto politických lúčeniach a následných návratoch vieme aj na Slovensku. Dočkať jedného takého by sme sa mohli pritom už čoskoro. Objavili sa totiž špekulácie, že do hry by sa mohol vrátiť bývalý viacnásobný minister a popredná tvár niekdajšej SDKÚ Ivan Mikloš.

O údajných plánoch Ivana Mikloša na návrat do vysokej politiky prehovorila europoslankyňa Monika Beňová, ktorá na svojom Facebooku uviedla, že bývalý financmajster má vraj ambíciu „založiť ďalšiu pravicovú stranu na Slovensku.“

O tom, že bývalý minister financií chystá návrat do politiky, sa má v politických kruhoch šepkať už nejaký čas. Podľa informácií Topky.sk mal už Mikloš začať oslovovať aj možných ľudí, ktorí by sa k tomuto novému projektu pripojili. Zvažuje aj časové hľadisko, keďže riadne parlamentné voľby by sa mali konať už o necelé dva roky.

Beňová napísala to, čo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ivan Mikloš ešte donedávna pôsobil ako poradca na ministerstve hospodárstva. Po kritických vyjadreniach na adresu protiruských sankcií zo strany šéfa rezortu Richarda Sulíka (SaS) sa však rozhodol túto spoluprácu, ktorá začala krátko po voľbách 2020, ukončiť.

Desaťročia v politike

Vyštudovaný ekonóm sa dostal do politických kruhov už krátko po revolúcii, keď v roku 1990 zastával post poradcu podpredsedu vlády pre ekonomickú reformu a v rokoch 1991 až 1992 už sedel v ministerskom kresle ako minister privatizácie. V 90. rokoch bol členom Demokratickej strany. Počas prvej vlády Mikulúša Dzurindu zastával post podpredsedu vlády pre ekonomiku, neskôr bol tiež na čele rezortu dopravy, pôšt a telekomunikácií.

Počas druhej Dzurindovej vlády bol už ministrom financií, v ďalšom volebnom období poslancom parlamentu a do pozície financmajstra sa vrátil v roku 2010 vo vláde Ivety Radičovej. V rokoch 2012 až 2016 sedel opäť v parlamentných laviciach ako opozičný poslanec, to sa však jeho pôsobenie v aktívnej politike chýlilo ku koncu. V roku 2014 vystúpil spoločne s Mikulášom Dzuridnom z SDKÚ a v ďalších voľbách už nekandidoval.

Ivan Mikloš
Zobraziť galériu (4)
Ivan Mikloš  (Zdroj: SITA)

Jeho kroky viedli následne na Ukrajinu. V rokoch 2016 až 2019 zastával pozíciu hlavného ekonomického poradcu ukrajinského premiér a po zmene vlády bol následne do marca 2020 vo funkcii ekonomického poradcu už novozvoleného ukrajinského premiéra. Okrem toho v rokoch 2016 až 2020 viedol strategickú skupinu na podporu reforiem na Ukrajine.

Viac o téme: NávratIvan MiklošPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu