Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil obrannú zmluvu s USA

Poslanci dnes odsúhlasili obrannú dohodu s USA. Zobraziť galériu (16)
Poslanci dnes odsúhlasili obrannú dohodu s USA. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci dnes nakoniec pristúpili k hlasovaniu o obrannej zmluve s USA, ktorá sa v politickom a verejnom priestore stala ostro diskutovanou témou. Toto hlasovanie a samotná schôdza prilákala k Národnej rade množstvo protestujúcich ľudí, ktorých podporili opoziční poslanci zo Smeru, Republiky a ĽSNS. Koalícia hovorí o kľúčovom postupe pri hlasovaní o tejto zmluve a jasnom určení smerovania Slovenska v rámci medzinárodných štruktúr. Poslanci nakoniec zmluvu 79 hlasmi odobrili.


  • poslanci dnes schválili obrannú dohodu s USA
  • schôdza bola aj včera konštantne prerušovaná zväčša kotlebovcami
  • Kollár včera nakoniec zrušil celú rozpravu a dnes sa pristúpilo rovno k hlasovaniu
  • pred parlamentom sa odohrávajú protesty proti tejto zmluve

VIDEO Poslanci schválili obrannú zmluvu s USA:

Poslanci v parlamente schválili obrannú dohodu so Spojenými štátmi americkými (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


ONLINE

14:35 Vážení čitatelia, týmto ukončujeme dnešné online sledovanie z parlamentu ohľadom schvaľovania obrannej zmluvy s USA. Ďakujeme vám za pozornosť.

14:22 Roman Mikulec hovorí o schválení dohody s USA ako o významnom kroku k bezpečnosti Slovenska. "Sme poslednou krajinou na východnej hranici NATO, ktorá doposiaľ túto dohodu nemala uzatvorenú," pripomína minister vnútra.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

13:52 Strana Za ľudí sa rovnako vyjadrila k schváleniu obrannej dohody. "Strana víta schválenie obrannej dohody Národnou radou," konšttatuje strana. “Ide o zmluvu, ktorú iniciovali  politici a nominanti Smeru a Hlasu. Sú to tí istí ľudia, ktorí dnes neváhajú dohodu zneužívať na klamstvá a rozoštvávanie občanov, pretože sa veľmi boja trestného vyšetrovania ich káuz a nominantov. To je skutočný dôvod, pre ktorý sme boli svedkami nedôstojného cirkusu za asistencie fašistov a generálneho prokurátora," hovorí predsedníčka Veronika Remišová.

13:43 Tlačovú konferenciu k schváleniu dohody majú aj poslanci z klubu SaS.

Poslanci za klub SaS sú po schválení dohody s USA presvedčení o tom, že Slovensko vie, kam chce v rámci zahraničia patriť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:10 Poslanci koalície na čele s premiérom Eduardom Hegerom a Jaroslavom Naďom (obaja OĽaNO) predstavujú svoje stanovisko k hlasovaniu o zmluve s USA. "Som vďačný, myslím si, že sme jasne ukazali, čo je budúcnosť, kto udáva demokraciu a kto urobí všetko preto, aby sa dostal naspäť k moci, lebo sa bojí spravodlivosti. Pre mňa to bolo zásadné hlasovanie a som vďačný všetkým poslancom vládnej koalície a že sme schválili túto dohodu," povedal minister obrany Jaroslav Naď. Premiér Heger hovorí, že obranná dohoda nepredstavuje v žiadnom prípade koniec slovenskej suverenity. "Nevystrašili nás a neuhli sme," okomentoval Heger. 

Premiér Eduard Heger tvrdí, že ani v prípade obrannej zmluvy s USA sa koalícia nenechala zastrašiť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:06 Poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský vážne uvažuje o podporu parlamentnej stráže. "Povedzme si rovno, v tomto pléne je veľmi veľa poslancov, ktorí by si zaslúžili po papuli," povedal veľmi expresívne predstaviteľ klubu Sme rodina.

Pčolinský vážne uvažuje, že čoskoro začnú v pléne riešiť parlamentnú stráž, niektorí by si vraj zaslúžili po papuli! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:47 Minister obrany Naď na Facebooku ďakuje poslancom za prejavenú podporu.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď - minister obrany SR, OĽaNO)

12:32 Predstavitelia mimoparlamentného Hlasu-SD sa vyjadrujú k schváleniu obrannej zmluvy s USA. "Pýtam sa prezidentky ako sa včera cítila po čítaní správy Maroša Žilinku, a pripomnieky, ktoré môžu byť v rozpore s ústavou krajiny. Je všetko v najlepšom poriadku a Slovensko vo vyváženej pozícii?" adresuje kritiku predseda strany Peter Pellegrini hlave štátu.

Peter Pellegrini a Hlas-SD sa po rokovaní o obrannej dohode s USA obracajú a apelujú na prezidentku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:29 Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vníma schválenie dohody ako vzopretie sa dezinformačnej kampani opozície.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

12:26 Pre opozíciu má odkaz aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý sa teší zo schválenia zmluvy parlamentom. "Tým, čo ste dokázali v súvislosti s dohodou tvrdiť, bezohľadnosť s akou ste si vychutnali vlastnú schopnosť manipulovať, tým  čo ste dokázali bez zábran tvrdiť o našich spojencoch, ste prekročili všetky červené čiary. Toto sa Vám naozaj podarilo. Ale hlboko sa mýlite, že toto bola len epizóda, na ktorú sa v zahraničí zabudne. Nezabudne. Toto vaše vysmievanie sa do tváre našich susedov a spojencov zostane u nich zapamätané," odkázal Korčok.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:24 Poslankyňa Tabák na sociálnej sieti vysvetľuje, prečo za zmluvu nehlasovala. Tabák hovorí, že pre ňu je postačujúce, že Slovensko je ako krajina členom NATO a zaručuje to tak podľa nej bezpečnosť krajiny ako takej.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Romana Tabak)

12:04 Premiér Eduard Heger (OĽaNO) poslancom ďakuje za odvahu zahlasovať za túto zmluvu.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

11:52 Podľa hlasovanie je evidentné, že v klube Sme rodina boli niektorí poslanci aj proti a skutočne sa zdržal aj sám Kollár. Prekvapujúci je však moment v OĽaNO, kde boli proti zmluve poslanci Milan Kuriak a Romana Tabák. Proti dohode s USA tiež hlasovalo niekoľko poslancov hnutia Sme rodina ako napríklad Martin Borguľa, Adriana Pčolinská, Peter Pčolinský, Petra Hajšelová, Igor Kašper a Miloš Svrček.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: NR SR)

11:45 Strana Smer-SD reaguje na schválenie dohody s USA. "Čerešničkou na torte je dnešné hlasovanie NR SR. My si pamätáme našich predsedov NR SR. Nie je možné, aby poslanec Kollár si zavolal poslanca za Sme rodina, ktorý nechcel hlasovať za túto dohodu, a Kollár sa potom sám zdrží pri hlasovaní úplne farizejsky," kritizuje Kollárov prístup Fico.

Smer-SD reaguje na schválenie obrannej dohody s USA v parlamente (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:40 Sála buráca potleskom. Koaliční poslanci sa dokonca pri tlieskaní postavili.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:39 Obranná zmluva so Spojenými štátmi americkými bola parlamentom schválená. Za bolo 79 poslancov. Aby zmluva mohla vstúpiť do platnosti, musí ju ešte schváliť prezidentka Zuzana Čaputová.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TV NR SR)

11:38 Pozmeňujúce a procedurálne návrhy poslancov Kéryho, Fica a Faiča neboli schválené.

11:34 Podobne argumentuje aj Michal Šipoš z OĽaNO, ktorý dodáva, že obdobnú dohodu podporili aj viaceré okolité štáty EÚ. "Poslanecký klub OĽaNO preto bude hlasovať za prijatie dohody s USA," uistil Šipoš. V sále sa pristupuje k hlasovaniu.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:32 SaS predstavuje svoje stanovisko k zmluve cez predsedníčku klubu Annu Zemanovú. "Slovensko je štát, ktorý bezvýhradne patrí na západ a štruktúr severoatlantickej aliancie. Je to štát, kde sa politici neboja prijímať ťažké rozhodnutia, ktore populisti kritizujú klamstvami. Poslanci SaS preto budú hlasovať za obrannú dohodu USA, lebo vieme, kam patríme, sme súčasťou EÚ a NATO, odmietame demagógiu a hrubú manipuláciu, ku ktorej sa uchyľuje opozícia," hovorí Zemanová, ktorá sa poďakovala Naďovi aj Korčokovi.

11:30 Kotlebovci vnímajú prípadné schválenie tejto zmluvy ako akt vlastizrady.

11:27 Krátko pred hlasovaním sa pristupuje k prezentovaniu stanovísk poslaneckých klubov k schvaľovaniu tejto dohody. Začína Robert Fico za Smer-SD. "Chcem pripomenúť, že vláda dnes schválila účasť slovenských vojakov na cvičení na Ukrajine. Je to neslýchané, aby sa to robilo na území nečlenského štátu NATO. Pokiaľ ide o dohodu, na schválenie tejto dohody nás nezaväzuje nič, čo by sa týkalo nášho členstva v NATO," hovorí Fico s tým, že táto zmluva je podľa neho pre Slovensko nevýhodná. Fico názor prezentuje bez nasadeného respirátora, ktorý drží v ruke. To si hneď všimol Milan Laurenčík ako podpredseda parlamentu a Fica a ostatných poslancov na to upozornil.

11:24 Prestávka sa skončila a pristupuje sa k procesu schvaľovania obrannej zmluvy. V pléne vystúpi spravodajstva Juraj Krúpa z OĽaNO. Rokovacia sála je už zaplnená poslancami.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:06 Poslanci majú prestávku do 11:18, kedy sa začne ďalší priebeh ohľadom postupu v prípade obrannej zmluvy, ešte pred hlasovaním však chcú k dohode povedať stanovisko aj opozičné strany.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:00 Dohadovanie sa o obrannej zmluve má pokračovať už len záverečnými rečami a následným hlasovaním o nej.

10:50 Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) povedal, že sám nikdy nepríde s nápadom parlamentnej stráže. Povedal to v súvislosti etického neporiadku počas rokovania.

Podpredseda parlamentu Grendel uistil, že sám nikdy nebude iniciátorom nápadu parlamentnej stráže (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:47 Poslanec Stanislav Mizík (ĽSNS) jasne nepovedal, či bude aj dnes prerušovať schôdzu pískaním na píšťalke.

Mizík z ĽSNS jasne neodpovedal, či aj v stredu bude na schôdzi parlamentu pískať na píšťalke (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Schôdza plná chaosu a anarchie

Parlament bol v utorok doslova dejiskom škandálov a prerážania dna politickej kultúry, a to až do samotného konca. Kým minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) ako predkladateľ návrhu čítal odôvodnenie obrannej zmluvy, bol sústavne prerušovaný z radov opozície piskotom, buchotom a výkrikmi. Parlament dokonca odmietol, aby v pléne vystúpil generálny prokurátor Maroš Žilinka, zatiaľ čo vonku prebiehal veľký protest proti schváleniu tejto dohody.  

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Poslanci z ĽSNS tiež blokovali slovenskou vlajkou rečnícky pult, oblievali vodou koaličných poslancov z SaS, ktorí prišli "zakontrovať" ukrajinskou vlajkou. Celý incident videlo aj ukrajinské veľvyslanectvo, ktoré od nich navyše požaduje za tento incident ospravedlnenie.

Rozprava skončila predčasne

Schôdza sa napokon skončila predčasným ukončením rozpravy krátko pred desiatou hodinou večer, keď bol v sále stále neporiadok. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) dal napokon hlasovať o predčasnom ukončení rozpravy a to 79 poslancami aj prešlo. Preto sa už budeme pozerať len na záverečné reči a konečné hlasovanie o návrhu, a to dnes na obed.

MIMORIADNY ONLINE Parlament schválil
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Viac o téme: USAĽSNSJaroslav NaďKotlebovciObranná zmluvaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu