Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tisova rodina verí, že v hrobe je jeho telo

Zhromaždenie pri príležitosti 69. výročia vzniku prvej SR na Martinskom cintoríne pri Tisovom hrobe.
Zhromaždenie pri príležitosti 69. výročia vzniku prvej SR na Martinskom cintoríne pri Tisovom hrobe. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rodina Jozefa Tisa bola vždy presvedčená, že v hrobe na Martinskom cintoríne v Bratislave ležia ostatky prezidenta Slovenskej republiky z rokov 1939 -1945. "Nevidíme preto dôvod na vykonanie analýzy DNA," uviedol dnes pre agentúru SITA jeden z Tisových pokrvných príbuzných Andrej Trnovec, vnuk Tisovej sestry.

Predseda Slovenskej národnej jednoty Stanislav Pánis, ktorý má prenajatý Tisov hrob, vždy veril, že v hrobe sú ostatky prezidenta. V súčasnosti je podľa neho v hrobe uložená len jedna kosť. Ostatné kosti si podľa neho po exhumácii nechala cirkev. Pánis naznačil, že možno by ich cirkev využila, ak by malo dôjsť k Tisovmu svätorečeniu. V súčasnosti sa podľa Pánisa hľadá klobúk, ktorý Tiso nosil. Na ňom by mohli byť jeho vlasy, ktoré by pomohli pri analýze DNA.

Dnes, na výročie vzniku Slovenskej republiky z obdobia druhej svetovej vojny, sa pri hrobe Jozefa Tisa zišlo približne 60 jeho prívržencov. Boli medzi nimi i členovia Slovenskej pospolitosti, ktorí majú spomienkovú slávnosť ohlásenú aj na sobotu. Na verejný poriadok na cintoríne a v jeho okolí dohliadalo približne desať policajtov. Stretnutie sa začalo spevom náboženských piesní a prednesom oslavnej básne na Tisa, ktorú predniesol jeho bývalý žiak Michal Števko. V prejave zdôraznil, že v hrobe pred rokom sa našli okuliare a krížik, ktoré patrili Tisovi. Pobočník vodcu Slovenskej pospolitosti Michal Laššák kritizoval dnešnú vládu za to, že si nepripomína 14. marec ako najvýznamnejší deň v histórii Slovákov. Na záver na cintoríne zazneli modlitby a hymna Slovenskej republiky z rokov 1939 - 1945 Hej, Slováci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu