Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prichádza tuhá zima! Meteorológovia varujú pred silným snežením: Najhoršie to bude v týchto okresoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia upozorňujú na nepriaznivú poveternostnú situáciu v súvislosti s výdatným snežením. Na štvrtok (9. 12.) preto vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu druhého stupňa. Počet okresov, ktorých sa výstraha týka, od poobedňajších hodín vzrástol. SHMÚ o tom informuje na svojej stránke.

Výstraha sa týka okresov Skalica, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Senica, Piešťany, Topoľčany, Nitra, Hlohovec, Trnava, Malacky, Pezinok, Senec, Bratislava, Dunajská Streda a Galanta. Najnepriaznivejšiu situáciu meteorológovia očakávajú na západnom Slovensku a na západe Banskobystrického kraja, kde napadne väčšinou desať až 20, ojedinele až okolo 25 centimetrov nového snehu.

Rozšírené výstrahy pred silným
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmú.sk)

Výška nového snehu predstavuje podľa SHMÚ veľké nebezpečenstvo pre dopravu či pohyb osôb. "Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," varujú meteorológovia.

ýstraha prvého stupňa pred snežením je na štvrtok vydaná pre Banskobystrický a Žilinský kraj. Meteorológovia vydali prvý stupeň varovania aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Varovanie sa týka Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Rovnaký stupeň výstrahy platí aj pred vznikom poľadovice. Varovanie sa týka Banskobystrického, Košického a Nitrianskeho kraja.

Všetky výstrahy platia počas celého štvrtka až do nočných hodín.

Pozor na snehové jazyky a poľadovicu

Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydal SHMÚ pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj.

Výstraha pred snehovými jazykmi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmú.sk)

Spočiatku sa ojedinele môže vytvárať aj poľadovica. "Odporúčame zvážiť nutnosť prepravy a nepohybovať sa pod zasneženými stromami," upozornil Šinger. Varovanie prvého stupňa pred tvorbou poľadovice platí vo štvrtok pre Banskobystrický a Nitriansky kraj.

Výstraha pred poľadovicou
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: shmú.sk)

Všetky výstrahy platia počas celého štvrtka až do nočných hodín. Informuje o tom SHMÚ na svojej stránke.

Viac o téme: SnehPočasieSneženieVýstrahaShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu